Matka zavražděného Jakuba Šimánka zemřela na otravu plynem

Havlíčkův Brod - Matka 9letého Jakuba Šimánka, kterého loni v Havlíčkově Brodě znásilnil a zavraždil údajně Slovák Antonín Novák, zemřela podle předběžné lékařské zprávy na otravu oxidem uhelnatým. Tělo Hany Šimánkové v jejím bytě nalezl v neděli odpoledne její bratr. Lékař na místě nezjistil příčinu úmrtí. Dopis na rozloučenou ani žádné léky, které by nasvědčovaly možné sebevraždě, se v bytě nenašly.

„Žena byla nalezena v bytě na zemi na toaletě s drobnou rankou na hlavě. Vyšetřování její náhlé smrti nadále pokračuje,“ upřesnila mluvčí policie Jana Mazourová. Žena byla v době příjezdu lékaře podle ředitele krajské záchranné služby Lukáše Kettnera mrtvá asi půl hodiny až hodinu. 

Podle přítele Šimánkové a otce zavražděného Jakuba Hynka Blaška byla žena v posledních dnech v péči psychologa, ale odmítala brát jakákoliv psychofarmaka. „Obavy ze soudu neměla, byla rozhodnutá to dotáhnout do konce. Sebevražedné sklony neměla, upnula se na myšlenku jít k soudu, že ho (vraha) chce vidět…,“ řekl Blaško. Šimánková naposledy svému příteli volala ve středu, že jí není dobře. „Zakolísal jí tlak, udělalo se jí špatně, ale pak volala zpět, že to zvládá, že je to lepší, abych se nebál,“ dodal. Potom bratrovi nezvedala telefon a ten ji našel v bytě mrtvou.

Jakub Šimánek byl nezvěstný od loňského 4. května, jeho tělo policisté objevili na začátku června a 8. června obvinili z vraždy a znásilnění Nováka, který byl za pohlavní zneužívání odsouzen již několikrát na Slovensku. Jakubovo tělo policie našla asi půl kilometru za Havlíčkovým Brodem zahrabané pod větvemi a listím. Místo ukázal vyšetřovatelům sám Novák, kterému v případě prokázání viny hrozí až doživotní trest. Policie po Novákově obvinění uvedla, že si Novák vyhlížel další chlapce mladší 15 let. Novák Šimánka z dětského hřiště odvedl poté, co jej nalákal na hraní počítačových her.

Krajský soud v Hradci Králové nařídil projednávání případu na 2. až 4. února. Pokud se nevyskytnou neočekávané problémy v průběhu dokazovaní nebo nové důkazy, mohl by padnout rozsudek už ve středu.

Slovák obviněný z vraždy Jakuba Šimánka
Zdroj: ČT24
Vydáno pod