V Jeseníkách odstartovala extrémní armádní soutěž

Jeseník - V Jeseníkách na Ovčárně začalo čtyřdenní mezinárodní Mistrovství světa Armády České republiky v zimním přírodním víceboji - Winter Survival 2009. Nejtěžší sportovní soutěže české armády se zúčastní 57 vojáků z Česka, Německa, Belgie, Polska a Slovenska. Klání, při kterém vojáci musejí prokázat svou zdatnost a odolnost v extrémních podmínkách, se v Jeseníkách koná již popatnácté.

Ve slunných Jeseníkách začal závod ranní disciplínou ski cross, při níž si nejlépe vedli příslušníci pořádající brněnské Univerzity obrany a vojáci z Náměště nad Oslavou. Závod bude odpoledne pokračovat převozem raněného. Vojáci musí na lyžích vystoupat na Praděd, který je nejvyšším vrcholem Jeseníků, a odtud přepravit figuranta na speciálních nosítkách do sedla.

Nejnáročnější část závodu vyvrcholí zítřejší dvoudenní královskou disciplínou - padesátikilometrovým přesunem náročným zimním terénem jesenických hor. Závodníci přitom ponesou 15 kilogramů povinné výstroje a budou muset strávit jednu noc v přírodních podmínkách.

Mluvčí závodu Pavel Pazdera uvedl, že zimní víceboj simuluje činnost vojenské hlídky v zimním horském terénu. Soutěž tříčlenných družstev vyžaduje podle něj od závodníků vysokou úroveň individuálních schopností a dovedností, ale i týmovou spolupráci. „Tento voják je tak připravený, že mu nevadí žádné vysoké hory, žádná zima, žádné teplo. Je to perfektně připravený profesionální voják naší armády,“ dodal hlavní organizátor Josef Dřímal.

  • Zahájení armádní soutěže Winter Survival 2009 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/640/63920.jpg
  • Souěžící voják Winter Survival 2009 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/640/63917.jpg