ČR a USA uzavřely další kolo jednání o radaru

Praha - Čeští a američtí vyjednávači na ministerstvu obrany ukončili další kolo jednání o bilaterální smlouvě SOFA. Ta má v souvislosti s případným umístěním radaru na českém území mimo jiné stanovit právní rámec pro pobyt amerických vojáků v ČR. Během třídenních rozhovorů diskutovali například o eventuální trestní odpovědnosti zámořských vojáků v zemi. Američané pro ně doposud požadovali nezávislost na české jurisdikci.

Delegace v nynějším kole jednání také diskutovaly o tom, jakou budou mít vozidla USA poznávací značku, zda tuzemskou nebo americkou. Na přetřes přišla i otázka zajištění bezpečnosti stanice nebo daňová problematika. V čele české delegace podobně jako při předchozích jednáních stál šéf sekce obranné politiky a strategie ministerstva obrany Ivan Dvořák. Zámořskou delegaci vedl vyjednavač amerického ministerstva zahraničí Jackson McDonald. Jednání by podle ministerstva obrany měla pokračovat v nejbližší době.

Návrh dohody SOFA řeší i budoucí přístup Čechů na základnu, podmínky provozu automobilů, využívání zbraní a právní postavení základny a jejích pracovníků včetně případného pobytu americké obsluhy radaru na českém území.

Ve čtvrtek by na ministerstvu zahraničí diplomaté obou států měli jednat o druhé propojené smlouvě, která například definuje účel zřízení radaru. Vyjednávání o obou smlouvách bude trvat ještě minimálně do 7. února, kdy se v Praze objeví americký vyjednavač a vysoký představitel americké diplomacie John Rood.

Pentagon, tedy americké ministerstvo obrany, nedávno uvedl, že dohodu s Českem bude možné uzavřít v příštích týdnech. Česká strana ale dává najevo, že jí jde o kvalitu vyjednaných dokumentů, nikoli o rychlost. Zatím proto není definitivně jisté, kdy vyjednávání skončí. Česko a Polsko, kde by mělo stát sil s desítkou střel, mají podle amerických expertů ideální polohu na umístění protiraketového deštníku. S americkým záměrem však nesouhlasí většina české veřejnosti. Nelibě ho nese také Rusko.