Soud rozhodne o žádosti Škrlové o propuštění do týdne

Brno - Do konce tohoto týdne by měl brněnský krajský soud podle jeho mluvčí Miroslavy Sedláčkové rozhodnout o žádosti Barbory Škrlové o propuštění z vazby. Do věznice v Brně-Bohunicích byla Škrlová umístěna poté, co ji policisté zadrželi v Norsku. Třiatřicetileté ženě hrozí až dva roky vězení za to, že se loni z nepochopitelných důvodů vydávala v krizovém centru pro děti Klokánek v Brně za třináctiletou dívku Aničku.

„Krajský soud obdržel stížnost na rozhodnutí o uvalení vazby od městského dnes. Měl by o ní rozhodnout do sedmi dní, jak je to obvyklé,“ uvedla mluvčí. Krajský soud podle ní mohl v celé kauze konat rychleji, pokud by advokát Škrlové Richard Novák dříve převzal vyrozumění o vzetí jeho klientky do vazby.

Škrlová je jednou z hlavních postav známé kuřimské kauzy. Dosud se neví, zda byla týrána stejně jako chlapci Ondřej a Jakub. Když byl případ odhalen, hoši byli společně s ženou, vydávající se za dívku, umístěni do Klokánku. Z něj pak Škrlová uprchla a ukrývala se nejdříve v Dánsku a později také v Norsku, kde zase vystupovala jako údajně týraný chlapec Adam. Policisté později zjistili, že Adam je v pořádku doma v Česku a vydává se za něj z neznámých příčin dospělá, vysokoškolsky vzdělaná žena.

Škrlová byla následně převezena do vlasti, kde na ni soudce Městského soudu v Brně uvalil vazbu s odůvodněním, že by se mohla vyhýbat trestnímu řízení. Advokát Škrlové však tvrdí, že vazba není nutná. Za její stíhání na svobodě nyní nabízí písemnou záruku a zároveň i složení kauce, jejíž výše by se mohla pohybovat v řádech několika set tisíc korun.

Po svém zadržení sice Škrlová komunikuje s policií, na druhé straně ale odmítla psychiatrické a psychologické vyšetření. To je ale pro zjištění jejího duševního stavu a hodnověrnosti jejich výpovědí naprosto klíčové. Státní zastupitelství uvalilo na kauzu informační embargo. Škrlová je zatím umístěna na vězeňské psychiatrii.

Lze předpokládat, že vyšetřovatel požádá o to, aby se odborníci ke zdravotnímu stavu ženy vyjádřili na základě jejího pozorování. To může mimo jiné ukázat, že není trestně odpovědná, a v tom případě by nemohla být stíhána za to, že se vydávala za Aničku. Navíc by ale její informace týkající se objasnění kuřimské kauzy byly z důkazního hlediska téměř bezcenné.