RPG nájemníkům byty OKD neprodá, plánuje modernizaci

Ostrava - Skupina RPG Real Estate (RE), která spravuje okolo 45 000 bývalých bytů OKD, nemá v úmyslu nájemníkům rozprodávat bytový fond. Jde jí spíše o jejich komplexní modernizaci, na níž by se stávající nájemníci podíleli vyšším nájemným. Podle zástupců RPG RE plánuje skupina investovat do regenerace bytů v průběhu sedmi let 700 milionů euro (přibližně 18,7 miliardy korun).

V bývalých bytech OKD bydlí nejméně 100 000 lidí. Průzkum zpracovaný občanským sdružením BYTYOKD.CZ prokázal, že většina nájemníků chce byty koupit. Podle advokáta Martina Šolce ale nemají nájemníci žádnou šanci, jak by mohli právně přinutit vlastníky k prodeji bytů.

„Roztříštění bytového fondu je v rozporu s tím, co chceme. Přibližně třetina našich nájemníků jsou příjemci nějakých dávek a nemůže si dovolit byt koupit. Pokud by navíc došlo k rozprodeji jednotek, bylo by to těžké sladit s našimi záměry regenerovat celé oblasti,“ uvedl generální ředitel Tony Aksich.

O tisíc korun zvýšit nájemné 

Skupina převzala byty od OKD v roce 2006. Za minulé dva roky investovala do oprav bytového fondu skoro 1,4 miliardy korun, z toho loni 720 milionů. V příštích sedmi letech připravuje RPG RE investice ve výši 700 milionů eur (přes 18,7 miliardy korun). Finance by podle výkonného ředitele Petra Skrly pomohly opravit asi tři čtvrtiny bytového fondu. „Jsme připraveni začít investovat, ale sami to nezvládneme,“ přiznal. Realitní skupina nyní hledá způsob, jak peníze získat, a bude se snažit o dotace od Evropské unie i státu. Kromě toho počítá s finanční spoluúčastí nájemníků.

Mluvčí skupiny Petr Handl považuje za klíčovou míru ochoty nájemníků připlatit na měsíčním nájmu. Šlo by podle něj o tisícikorunu měsíčně navíc po dobu 15 let. Někteří nájemníci s příspěvkem na opravu bytu souhlasí, pokud ale dostanou záruku, že jejich dům bude skutečně opravený. Otázkou ale zůstává, zda je tisícikoruna přijatelným navýšením pro většinu domácností.