Soud o mobiliář zámku Konopiště byl opět odročen

Benešov - Okresní soud v Benešově už podruhé odročil jednání o mobiliáři zámku Konopiště. Důvodem je změna žalované strany - místo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových bude za Českou republiku jednat Národní památkový ústav. Usnesení o změně musí nejprve přijít oběma stranám poštou. Kněžna Sofie z Hohenbergu, pravnučka Františka Ferdinanda Habsburského, požaduje například nábytek, obrazy, lovecké trofeje i unikátní sbírky historických zbraní.

Konečný Rozsudek vynese soudkyně pravděpodobně 10. února. Pokud by kněžna vyhrála, chce se přestěhovat do ČR a o zámek se starat: „Moje rodina byla poškozena a já cítím zodpovědnost vůči svému dědovi a otci i ke svým dětem. To je ten důvod, proč jsem se začala soudit.“

Sofie z Hohenbergu se s Českou republikou soudila už o zámek Konopiště a okolní pozemky. Nejvyšší soud ale její dovolání letos v únoru zamítl. Její advokát Jaroslav Brož proto podal ústavní stížnost a nyní se soudí alespoň o zámecký mobiliář. „Chceme, aby bylo odčiněno historické bezpráví, které bylo započato tím, že majetek Maxmiliána byl konfiskován zákonem,“ řekl ČT Brož.

Podle Brože se musí nejdříve zrušit zákon z roku 1921, na základě kterého došlo ke konfiskaci majetku Habsburků. Požaduje proto, aby se případem zabýval Ústavní soud. Protože se ale František Ferdinand d‘Este oženil s neurozenou hraběnkou Žofií Chotkovou, jejich děti ztratily nástupnická práva. „Když po smrti Ferdinanda d‘Este nejstarší syn jako univerzální dědic dědil, tak dědil majetek nikoliv jako člen panovnického rodu,“ dodal Brož, podle kterého by tak Sofie z Hohenbergu měla mít na majetek nárok.  

Sofie z Hohenbergu
Zdroj: ČT24