Padly tresty v kauze znepřátelených klanů olašských Romů

Brno - Brněnský krajský soud dnes poslal na 15 měsíců do vězení Ladislava Daniše za to, že loni v červenci postřelil v Prostějově Josefa Lakatoše. Kauza se týká sporu mezi brněnskými a ostravskými olašskými Romy. Obžalováno v ní bylo pět mužů z ostravské komunity za útok na Lakatoše.

Richard Rafael by měl podle soudu strávit 14 měsíců za mřížemi. Ladislav Grulo dostal 400 hodin veřejně prospěšných prací. U dalších obžalovaných Luciána a Jiřího Daniše bylo upuštěno od potrestání.

Tresty v řádu měsíců padly i přesto, že státní zástupce navrhoval mnohaletá vězení. Důvodem relativně mírných verdiktů byl nejen nedostatek důkazů, ale také Lakatošova nevěrohodnost, neustálé změny ve svědeckých výpovědích a další rozpory. V kauze je mnoho nejasností, které se nepodařilo policii objasnit. Napadení Lakatoše se neúčastnil pouze Daniš se čtyřmi muži. Podle soudce Jiřího Stýbla mohlo být při napadení až 12 lidí, jejichž totožnost ale zůstavá dosud neznámá. Státní zástupce se proti verdiktu na místě odvolal, případem se tedy bude zabývat soud další instance.

Na vyhlášení rozsudku se přišlo podívat několik desítek Romů. Soud se proto koná za přísných bezpečnostních opatření.

Rozbuškou doutnajícího sporu byl útěk manželky

Olašští Romové se dostali do sporu poté, co od Ladislavova syna Luciána Daniše z Ostravy utekla s přítelem jeho manželka Silvie, dcera Josefa Lakatoše. Daniš ji chtěl zpět. Vznikl i spor o uhrazené věno - 70.000 korun zaplacených Lakatošovi.

Protože se Silvie neměla k návratu, unesl Lucián Daniš s přáteli její patnáctiletou sestřenici Mercedes Lakatošovou. V této kauze už padl rozsudek. Dva hlavní pachatelé jsou ve vězení. Brněnský soud se zabývá napadením, které se odehrálo po únosu Mercedes. Z Ostravy vyjela trestní výprava proti Lakatošovi. Měla mu připomenout, že musí vrátit 70.000 korun. Při napadení skupina Lakatoše brutálně zbila, Ladislav Daniš jej pak postřelil.

Olašští Romové před soudní budovou
Zdroj: ČT24