Nová rada Plzeňského kraje oficiálně odmítla radar na svém území

Plzeň - Nová rada Plzeňského kraje vyjádřila oficiální nesouhlas s umístěním radaru na území regionu a podpořila vyhlášení referenda. Při jednání tak zrušila souhlas předchozího vedení kraje se zapojením ČR do systému protiraketové obrany v rámci NATO. Důvodem je podle sociálnědemokratických radních veřejné mínění a také množství nových odborných, vědeckých i politických poznatků, které hovoří proti základně. Reakce starostů brdských obcí na krok kraje jsou ale různé. Většina si myslí, že nový postoj kraje bude mít nulový nebo jen minimální dopad. Parlament by měl o radarové základně hlasovat začátkem února.

„Důvodem k přijetí usnesení bylo především to, že zhruba dvě třetiny občanů ČR nesouhlasí s postupy současné vládní koalice ve věci umístění radaru na území republiky,“ uvedla hejtmanka kraje Milada Emmerová. Podle ní je kraj připraven vyhlásit referendum, jakmile to bude možné: „Referendum je otázkou jednání parlamentu. Jakmile by byl přijat zákon o obecném, specifickém nebo krajském referendu, pak bude možné ho na té které úrovni vyhlásit.“

Kraje zatím kompetenci k vyhlašování referend nemají. Podle Emmerové by vyhlášení umožnilo, aby občané dostali k dispozici stručné, laikem akceptovatelné informace o vlivu základny. Bývalé pravicové vedení kraje souhlasilo se zapojením do systému protiraketové obrany loni v lednu.

Reakce starostů Brdska se liší. Většina si myslí, že nový postoj kraje bude mít nulový nebo jen minimální dopad. Podle některých by se k otázce měl vyjadřovat hlavně Středočeský kraj, v jehož katastru vojenský újezd Jince leží. Radní Plzeňského kraje se ale domnívají, že brzy vysloví nesouhlas i Středočeši, kde v místních referendech většina radar odmítla. „Čekáme, jak se k tomu postaví parlament a také americká strana,“ uvedl starosta Míšova Pavel Hrubý. Podle starosty Borovna Josefa Loukoty nebude mít nové usnesení žádný vliv.

Opozice změnu stanoviska kritizuje 

Naopak opačný názor má starosta Trokavce Jan Neoral: „Čekali jsme, kdy to Plzeňský kraj udělá. Totéž máme slíbeno od Středočeského, a to nejen v radě, ale i zastupitelstvu, aby to mělo váhu.“ Podle něj je nynější krok stejný, jako když vloni v březnu Trokavec zorganizoval první obecní referendum. „Mnoho lidí říkalo, že jsme se unáhlili. Uplynuly už ale téměř dva roky a radar tu ještě není. Každý takový výkřik a stanovisko má obrovský význam, byť jen symbolický,“ dodal.

Opozice změnu stanoviska k radaru kritizuje. „Paradoxně právě sociální demokracie tyto jednání s americkou stranou zahájila. Když se ale obrátil názor veřejného mínění, obrátil se i názor ČSSD,“ uvedl předseda Finančního výboru zastupitelstva Plzeňského kraje Pavel Karpíšek (ODS).