Petr Mach představí novou pravicovou stranu možná už tento týden

Praha - Svůj úmysl založit novou pravicovou stranu potvrdil Petr Mach po kongresu ODS a představí ji možná už tento týden. Zakladatel strany je výkonným ředitelem Centra pro ekonomiku a politiku, v jehož čele stojí mimo jiné i prezident Václav Klaus. Přilákat chce euroskeptiky i zklamané přívržence občanských demokratů. Politologové však váhají, zda euroskeptici či eurorealisté osloví dost lidí.

„Je to na devadesát devět procent jasné,“ potvrdil vznik strany Petr Mach. Jeden ze tří zaměstnanců Klausova Centra pro ekonomiku a politiku má velké plány. Před rokem opustil občanské demokraty, některé z jejich tváří teď slibuje přetáhnout do svého týmu. Nechce prý štípat ODS, k tomu už přispěl samotný víkendový kongres strany.

Kongres zklamal mnoho straníků a ti zvažují, co dál. „Výsledky a průběh kongresu určitě vytvářejí pro vznik nové pravicové strany prostor, protože nejsem určitě sám, kdo je zklamán. V tuto chvíli bych nic nevylučoval,“ řekl poslanec ODS Juraj Raninec.

Strana vstoupí do domácí politiky zřejmě ve spolupráci s celoevropským hnutím Libertas, u jehož zrodu stál také Vladimír Železný. Do příštích parlamentních voleb se pak má nová síla osamostatnit.

Politologové však váhají, zda euroskeptici či eurorealisté osloví dost lidí a připomínají i osudy ODA nebo Unie svobody. „Čeští voliči se moc nerozhodují podle tématu evropské integrace, to hraje okrajovou roli,“ zdůraznil politolog Jan Bureš. „Několikeré natěšení a o to větší zklamání. To když zažijete dvakrát, tak vás to přinejmenším zamrzí a vede vás to ke skepsi a rezignaci nebo k přichýlení k silnějšímu pólu,“ dodal politolog Jan Kubáček.

Strana nejdřív potřebuje vedle velkých plánů nejmíň tři tváře do přípravného výboru a tisíc podpisů na svou podporu. Nová politická strana může v Česku vzniknout poměrně rychle, ministerstvo vnitra má na posouzení jejích stanov a registraci patnáct dnů.