Julínek slavnostně otevřel nové traumacentum v Brně

Brno - Ministr Julínek dnes krátce po desáté hodině slavnostně otevřel nové traumacentrum v Brně - Bohunicích, které je podle něj nejmodernější v republice. Jeho vybudování přišlo na 380 milionů korun. Do provozu se bude uvádět postupně, naplno by mělo fungovat v lednu. Nemocnice za peníze rekonstruovala například operační sály a postavila nový urgentní příjem. Lidé z Úrazové nemocnice v Brně (ÚN), kde by jejich traumacentrum mělo být zrušeno, se bojí, aby jejich přístroje nepřevezli do Bohunic. V Brně dnes zasedala také bezpečnostní rada kraje. Shodla se na vytvoření týmu, který by měl prověřit, zda bude kraji jedno traumacentrum stačit. Julínek schůzku ostře kritizoval. Podle svých slov hodlá prostudovat, zda nedošlo i ke zneužití pravomoci veřejného činitele. Dnes odpoledne navíc odvolal z funkce ředitel ÚN Petra Svobodu.

Podle Julínka by měla ostatní traumacentra do budoucna vypadat stejně jako to v Bohunicích. Brněnští odborníci na zdravotnictví otevření nového traumacentra vítají. Část odborníků i politiků však kritizuje to, že ministerstvo zároveň odebralo statut traumacentra Úrazové nemocnici. V Brně by měla být podle odvolaného ředitele Petra Svobody traumacentra dvě. Oznámil to dnes po zasedání bezpečnostní rady kraje, kterou kvůli rušení traumacentra v ÚN a také ve Zlíně svolal hejtman Michal Hašek.

Julínek: Je to zneužití krizového štábu kraje k politickým účelům

Michal Hašek:

„Respektujeme vládní investici do bohunické nemocnice, ale zároveň se domníváme, že i Úrazovka by měla dostat šanci být také traumacentrem.“

Podle závěrů rady vznikne tým, který by měl prověřit, zda bude kraji jedno traumacentrum stačit. Rada chce nachystat i bezpečnostní cvičení, která by prověřila, jak v regionu funguje návaznost péče. „Zástupci složek integrovaného záchranného systému preferují do budoucna, aby na jižní Moravě existovala dvě traumacentra,“ řekl ČT Hašek. Jednání rady Julínek ostře kritizoval: „Je to zneužití krizového štábu kraje k politickým účelům a budeme studovat, zda nedošlo i ke zneužití pravomoci veřejného činitele. Pan hejtman je nový, ale nemůže být natolik naivní, aby si předtím nepřečetl zákon, za jakým účelem se tato rada svolává.“ Pokud by na jihu Moravy byly potřeba dvě traumacentra, tak by zde podle něj byly. Audit ministerstva ale nic takového neprokázal.  

Asi stovka zaměstnanců brněnské Úrazové nemocnice se rozhodla hlídat veškeré přístroje v jejich nemocnici. Mají strach, že by mohly být převezeny do nového traumacentra v Bohunicích. „Přes živá těla prostě nic neodvezou. Nedovolíme, aby se z této nemocnice odvezl jediný přístroj,“ řekla ve středu ČT šéfka nemocničních odborů Lenka Doležalová.

Odpůrci argumenty ministerstva odmítají

„Důležitý je tým odborníků, který je v Bohunicích připraven, zatímco v Úrazové nemocnici chybí,“ argumentovala náměstkyně ministra zdravotnictví Markéta Hellerová. Jihomoravský hejtman argument ministerstva odmítá a staví se za původní traumacentrum v centru Brna. „Je tam sehraný tým odborníků a ministr Julínek se rozhodl, že tento tým zlikviduje, když neměl vyřešenou úrazovku,“ prohlásil Michal Hašek. Někteří odborníci už do Bohunic z ÚN přešli, většina ale zatím zůstává v Úrazové nemocnici.   

Jedním z argumentů ministerstva mají být lepší podmínky převozu pacienta z vrtulníku na operační sál, které má Bohunické centrum přinést. Současné traumacentrum ale tvrdí, že právě s tímhle problém nemá. „My dosahujeme nejkratšího času od převezení pacienta k začátku operace. Výhodou je právě ta organizace, která v nemocnici je,“ zdůraznila lékařka Lenka Doležalová.

Julínek vyloučil ze sítě traumacenter také to pardubické, i tam se zvedla vlna nevole, ministrův záměr ostře kritizoval sociálnědemokratický hejtman. V Brně a Pardubicích dnes kvůli plánovanému rušení traumacenter zasedají bezpečnostní krajské rady.

Demonstrace před Úrazovou nemocnicí
Zdroj: ČT24