MfD: Dalík pomohl sehnat peníze na Renčův nový film

Praha - Blízký spolupracovník premiéra Mirka Topolánka (ODS) Marek Dalík si podle Mladé fronty Dnes (MfD) zahraje v novém filmu režiséra Filipa Renče Na vlastní nebezpečí. Deník píše, že Renč v titulcích Dalíkovi osobně děkuje, neboť Dalík mu na film pomohl sehnat peníze. Film bude mít premiéru v kinech ve čtvrtek.

MfD informuje, že Dalík poskytl Renčovi kontakty na firmy, které na snímek přispěly několika miliony korun. Mezi mecenáše se prý zařadili třeba České dráhy. „Pomohl jsem mu čistě jako kamarádovi. Nic jsem za to nechtěl. Sám filmy produkovat nehodlám a hrát v nich už vůbec ne,“ uvedl Dalík, který si podle Renče ve filmu zahrál „epizodní roličku“. Dalík připomněl, že Renč pomohl ODS, když pro ni předloni natočil spot k volební kampani.

Peníze byly podle Renče použity hlavně na unikátní letecké záběry nebo na vybavení pro dlouhé natáčení v balkánských horách, píše MfD. „Dalík mi prostě pomohl, abych film dotáhl do té technické a výtvarné podoby, jakou jsem si od počátku představoval,“ uvedl Renč.

Kvůli Dalíkovi a jeho aktivitám čelil premiér Topolánek již několikrát kritice z řad opozice i vlastní ODS. Například minulý týden se objevily spekulace kolem zachování daňového zvýhodnění stravenek. Česká televize uvedla, že tuto věc si údajně objednala soukromá firma Sodexho Pass, jež stravenky prodává, u zprostředkovatelské agentury No comment! Ta patří podnikateli Pavlu Juklíčkovi, jehož bratr Petr spoluvlastní firmu New Deal Communications, jejímž nejvyšším šéfem je Dalík.

Dalíkovo jméno se objevilo také v kauze bývalého unionistického poslance Zdeňka Kořistky. Policie v roce 2004 obvinila Dalíka a lobbistu Jana Večerka z toho, že Kořistkovi z pověření ODS nabídli deset milionů korun a místo velvyslance v Bulharsku za to, že nepodpoří novou vládu. Dalík a Večerek tvrdí, že Kořistka lže.