Vláda se nedokáže s opozicí dohodnout na Lisabonské smlouvě ani na přijetí eura

Praha - České předsednictví v Evropské unii se blíží. Premiér Mirek Topolánek se snaží uzavřít s ČSSD dohodu. Sociální demokraté však mají podmínky - česká vláda by měla přispět k ratifikaci Lisabonské reformní smlouvy do konce roku a stanovit termín přijetí eura. Obě podmínky jsou pro koalici značně problematické.

Premiér Topolánek přiznává, že má problémy ve vlastní straně i na Hradě, s dohodou o ratifikaci to proto nevypadá právě nejlépe. Představitel opozice Zdeněk Škromach (ČSSD) však soudí, že je to problém předsedy ODS, neumí-li si udělat pořádek ve vlastní straně.

Škromach: ČR by se mohla stát cílem spekulantů

Dalším problémem je přijetí eura. Ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek (KDU-ČSL) soudí, že 1. ledna 2013 je nejbližší možný termín. Definitivní termín však dosud není stanoven. Podle Čunka není žádná vůle o věci diskutovat, což by se mělo změnit. Má však proti sobě i stranické kolegy, např. ministra financí Miroslava Kalouska.

V současné době krize podle Škromacha mnozí zvažují, zda v České republice budou investovat, nebo ne. „Některé firmy dokonce uvažují o tom, že by vyplácely mzdu zaměstnancům v eurech, a přenesly tak kurzovní riziko na zaměstnance,“ dodává. To podle něj není možné, navíc hrozí, že by se Česká republika mohla stát cílem spekulantů, pokud by zůstala osamocená bez eura.

Klaus komplikuje naše předsednictví v EU

Situaci komplikují také výroky a činy prezidenta Václava Klause. Ten podpořil během své návštěvy Irska stranu Libertas a jejího lídra Declena Genleyho, který je odpůrcem Lisabonské smlouvy. Klaus však byl pozván irskou vládou, přičemž ta by naopak smlouvu ráda prosadila. Irská vláda ho za to ostře kritizovala.

Podle Škromacha nemá současná česká vláda na věc jasný názor. Navíc musí další politici žehlit výroky Klause v zahraničí. Ke kritice se přidává i Čunek. Prezidenta respektuje, ale neměl by se stavět do podobné role. Svá slova by měl podle Čunka zvážit, protože působí velké problémy.

Podle posledních průzkumů agentury STEM se drtivá většina veřejnosti staví proti tomu, jak se Klaus chová v zahraničí.