Podle Drymla by měla vrchlabská nemocnice patřit do krajské sítě

Hradec Králové - Soukromá Česko-německá horská nemocnice ve Vrchlabí na Trutnovsku by měla být součástí krajské sítě nemocnic Královéhradeckého kraje. Uvedl to ředitel nemocnice a od dnešního dne i první hejtmanův náměstek Vladimír Dryml (ČSSD). Vrchlabská nemocnice je jediná v republice, která nevybírá poplatky od pacientů mladších 18 let, čímž se dostala do sporu s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou.

Projekt, který Dryml představil chvíli po svém zvolení do funkce prvního vicehejtmana, vyvolal u opoziční ODS údiv. Bývalý hejtman Pavel Bradík řekl, že pokud se vrchlabská nemocnice stane součástí krajského zdravotnictví, bude Drymlův postup považovat za krajně neetický a hrubý střed zájmů.

Podle Drymla má vrchlabská nemocnice ekonomické problémy, sám přiznal, že má 14milionový dluh. Majitel nemocnice Alexandr Seidl uvedl, že bude po kraji požadovat roční pronájem 7 milionů korun. Pokud by si chtěl kraj nemocnici koupit, požadoval by 150 milionů.

Dryml preferuje dlouhodobý pronájem nemocnice se zhruba 200 lůžky, který by podle něj měl přinést lidem z Vrchlabska zajištění lékařské péče. „Pokud držíme nemocnici Broumov na Náchodsku, která nemá takovou spádovou oblast, tak nevím, proč bychom nemohli držet nemocnici ve Vrchlabí,“ řekl Dryml. Podle něj na Trutnovsku v síti krajských zdravotnických zařízení nemocnice chybí. „Není možné, aby část péče nahrazovala nemocnice v Jilemnici, která spadá do Libereckého kraje,“ řekl Dryml.

Prodeji nemocnice do majetku kraje ovšem brání koaliční smlouva. Strana SNK ED do ní prosadila doložku, která zakazuje kraji vykupovat soukromý majetek, pokud se na tom neshodne celá koalice.

„Otázka vrchlabské nemocnice se bude muset řešit poměrně rychle a radikálně, protože se blíží zimní sezona a tato nemocnice je právě v zimní sezoně velmi vytížená,“ řekl Dryml, který tvrdí, že o zařazení zařízení do sítě nemocnic by se mělo jednat ještě do letošních Vánoc.