Ozbrojený lupič ukradl z muzea v Bydžově obrazy Zrzavého a Špály

Hradec Králové - Zatím neznámý ozbrojený lupič ukradl v pondělí dopoledne z muzea v Novém Bydžově na Královéhradecku obraz Jana Zrzavého Domek na Ile de Sein z roku 1934 a dílo Václava Špály Zátiší s ovocem z roku 1936. Odnesl si i šest historických knih, 23 mincí a drobné šperky. Celkem způsobil škodu za přibližně čtyři miliony korun. V případě dopadení pachateli hrozí pět až dvanáct let vězení. Policie prosí případné svědky, aby jakoukoliv informaci o pohybu zloděje nebo dalších podezřelých osob u bydžovského muzea nahlásili na linku 158 nebo kteroukoliv policejní služebnu.

Pachatel se po příchodu do muzea představil jako vedoucí předem ohlášené výpravy, kterou údajně měli být Junáci z Horních Počernic. Poté muž vytáhl střelnou zbraň, napadl pracovníka muzea a spoutal ho. Zaměstnanec muzea vyvázl bez zranění.

„Pachatel doslova tvrdil, že jde za jedním obrazem, že je to objednávka. Pak mě spoutal. Nemůžu se z toho vzpamatovat,“ řekl přepadený pracovník, 69letý Jaroslav Prokop. V muzeu pracuje 34 let. „V životě se mi tu nic nepřihodilo, je to hrozné,“ řekl přepadený muž.

Prokop tvrdí, že muzeum je vybaveno zabezpečovacím zařízením, nyní se bude jednat o dalším zlepšení bezpečnostních opatření. Podle Prokopa nejsou umělecké předměty pojištěny. „Podmínky pojistky jsou tak náročné, že vzhledem k hodnotě exponátů je to velmi složité zajistit,“ řekl Prokop.

Obrazy lupič ukradl z pamětní síně Bohumíra Nevyjela (1883-1915) a jeho dcery, která obrazy s další pozůstalostí po otci svému rodnému městu
věnovala. Muzeum se nachází v secesní budově České spořitelny na hlavním bydžovském náměstí.   

V expozici je také vystaveno přes 200 maleb, kreseb, skic, plakátů, soch a dalších grafických děl umělců 19. a 20. století. Jsou mezi nimi například
díla Josefa Mánesa, Josefa Václava Myslbeka, Bohumila Kafky, Otakara
Španiela, Vojtěcha Hynaise, Luďka Marolda a Alfonse Muchy. Ve druhé části muzea je historická expozice dokumentující dějiny Novobydžovska. 

Muzeum má pravidelnou otevírací dobu od května do konce října. Mimo tuto dobu zajišťuje prohlídky jen pro předem ohlášené hromadné návštěvy. Pachatel tedy pravděpodobně předpokládal, že v muzeu nebudou jiní návštěvníci. Podle Loudy jsou v muzeu při objednaných návštěvách dva pracovníci, ale pachatel si v pondělí zřejmě vyhlédl okamžik, kdy druhý zaměstnanec něco vyřizoval mimo muzeum.

Nový Bydžov pravděpodobně vypíše odměnu na dopadení pachatele  

„Pro město a Bydžováky to je veliká ztráta,“ řekl k loupeži bydžovský starosta Pavel Louda. Město nyní podle něj zcela jistě do muzea pořídí dokonalejší zabezpečovací zařízení, například s kamerovým záznamem. Ohledně pojistky nedokázal říci, zda se na muzeum vztahuje i pojistka městského majetku. „Budeme to muset prověřit,“ řekl. Nevyloučil to, že město se také bude zabývat vypsáním odměny za informace vedoucí k dopadení zloděje.

Krádeže cenných uměleckých děl v hradeckém kraji jsou poměrně ojedinělé. Například v červnu 2003 ukradla trojice zlodějů šest obrazů Josefa Čapka z muzea v Malých Svatoňovicích na Trutnovsku. Celkem krádeží způsobili škodu zhruba 6,5 milionu korun. Obrazy se policii podařilo najít a vrátily se zpět do muzea, které za 150 000 korun zlepšilo ochranu proti zlodějům. Lupiče policie zatkla po několika dnech, Krajský soud v Hradci Králové je v dubnu 2005 poslal na 8,5 až devět let do vězení.

Pachatel byl muž vysoký asi 185 centimetrů, tmavších krátkých vlasů a oči měl zakryté brýlemi s tmavšími skly. Na sobě měl tmavou bundu a kalhoty.