Koalice vedená ČSSD na jihu Moravy zruší poplatky, slíbil Hašek

Brno - Nová krajská koalice na jihu Moravy splní všechny hlavní předvolební sliby ČSSD: zruší poplatky v krajských nemocnicích, nezprivatizuje nemocnice ani sociální ústavy a udělá na krajském úřadu ekonomický a personální audit. Řekl to dnes lídr kandidátky ČSSD na jihu Moravy a pravděpodobný hejtman Michal Hašek s tím, že splnění slibů vyplývá z koaličních jednání.

Všechny prezentované změny nastanou podle Haška se souhlasem budoucího koaličního partnera. Která ze stran jím bude, politik neuvedl. Řekl pouze, že existují varianty podob budoucí koalice, které lídr v úterý přednese na zasedání klubu nově zvolených sociálnědemokratických zastupitelů. V hlasování pak zastupitelé o podobě nové koalice rozhodnou.

Spolupráci s KSČM Hašek odmítá

ČSSD může koalici na jihu Moravy vytvořit s druhými lidovci, třetími občanskými demokraty i čtvrtými komunisty. Naopak koalice bez ČSSD je vyloučena, musely by ji utvořit zbývající tři strany. Lidovci i ODS však spolupráci s komunisty vyloučili. Z Haškových dosavadních vyjádření vyplývá, že v úvahu připadá koalice s KDU-ČSL nebo s ODS. U komunistů odmítl Hašek i tichou podporu menšinové vládě ČSSD. KSČM se podle něj dosud nevyrovnala s minulostí.

Podle Haška promluví do sestavování krajské rady i zákon o převodu brněnské Úrazové nemocnice na město, který v úterý na speciálně svolané schůzi projednají poslanci. Zákon o převodu má zabránit jejímu zrušení. Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) chce hlavní a nadregionální část nemocnice - takzvané traumacentrum - přesunout do Fakultní nemocnice Brno. Zbývající část nemocnice by se pak stala řadovou nemocnicí, jichž je v Brně několik. Záleželo by pak na zdravotních pojišťovnách, zda by s takovým zařízením uzavřely smlouvy.