Koalice a ČSSD podpoří přijetí nového trestního zákoníku

Praha - Koaliční strany a ČSSD se dohodly, že nebudou podávat žádné kontroverzní pozměňovací návrhy ve druhém čtení nového trestního zákoníku. Případné změny se budou prosazovat novelami. Mají prý společný zájem na tom, aby norma byla co nejrychleji schválena a právníci měli dostatečný čas se s ní seznámit. Zákoník zavádí alternativní tresty, například možnost domácího vězení, a řadí mezi trestné činy i pronásledování. Podle poslance ČSSD Jeronýma Tejce by sněmovna měla zákoník schválit do konce listopadu.

Na dnešní tiskové konferenci Pospíšil oznámil, že KSČM trvá na vypuštění pasáže, v níž je komunistické zřízení označováno za zločinný režim. Pro koalici je ale podle ministra takový požadavek nepřípustný.

Nový trestní zákoník, který sněmovna projednává od února, dělí trestné činy na přečiny a závažnější zločiny a zásadně mění tresty za některé skutky. Zpřísňuje třeba tresty za znásilnění, vraždu či týrání zvířat. Sněmovna už o něm jednala v roce 2006, tehdy ho ale podpořilo jen 20 poslanců. Lidovcům vadila pasáž o euthanasii, KSČM trest za schvalování komunistických zločinů a ČSSD chybějící paragraf o tunelování.  

Sociální demokraté předloží podle Tejce pět až sedm pozměňovacích návrhů k vládnímu návrhu zákona. Žádný z nich prý ale nebude tolik kontroverzní, aby zmařil přijetí kodexu. „Našli jsme shodu nejen co do obsahu, ale i v tom způsobu projednávání,“ řekl ČT Tejc. ČSSD například navrhne, aby řízení vozidla bez řidičského oprávnění zůstalo trestným činem či zpřísnění trestání dopingu.

Sněmovna bude ještě jednat o snížení hranice trestní odpovědnosti

Záznam chatu s ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem na téma nového trestního zákoníku najdete zde.

Diskutovanou otázkou v souvislosti s novým kodexem je snížení hranice trestní odpovědnosti z 15 na 14 let a euthanasie. Současná podoba vládního návrhu ponechává hranici na 15 letech, podle Tejce ale bude sněmovna projednávat obě varianty. „Bude to záležet na osobním mínění každého poslance, ČSSD nebude svým členům doporučovat, k jaké možnosti se přiklonit,“ sdělil Tejc. O kontroverzní body by se během projednávání poslanci přít neměli. Zákon podle dohody schválí jako takový. KSČM ale podle svého předsedy Vojtěcha Filipa považuje dohodu za nebezpečnou.

Sněmovna se měla návrhem trestního zákoníku zabývat ve druhém čtení už dnes, kvůli projednávání dvou česko-amerických smluv o radarové základně v Brdech ale kodex zřejmě přijde na řadu až ve čtvrtek nebo v pátek.

Pokud poslanci i Senát vládní návrh schválí a normu podepíše i prezident, začne zákon platit od počátku příštího roku. Účinnosti ale nabude až v roce 2010. V mezidobí se s novými pravidly musí důkladně seznámit soudci a státní zástupci.