Druhé kolo voleb do Senátu provází slabší účast než před týdnem

Praha - Dnes v 8:00 se opět otevřely volební místnosti. Voliči tak mohou ještě do 14:00 ovlivnit, které osobnosti zvítězí v 26 volebních obvodech. Druhé kolo, které začalo již včera ve 14:00, zatím provází slabší účast než minulý týden, kdy lidé vedle senátorů volili i krajské zastupitele. V některých okrscích odvolila celá čtvrtina voličů, jinde účast nepřesáhla ani desetinu. Volební místnosti se otevřely dnes ve dvě hodiny odpoledne. Druhé kolo senátních voleb se týká přibližně 2 770 000 voličů.

V obvodu Brno - Řečkovice musela komise ještě pár minut před začátkem voleb řešit problém s reklamním stánkem ČSSD, který stál jen několik metrů od vchodu do volební místnosti, což ale nedovoluje zákon. „Pokud by došel kdokoli, kdo je k tomu oprávněn, k závěru, že to poškodilo jakoukoli volební politickou stranu, tak má jedinou možnost: podat žalobu po skončení voleb a vyhlášení výsledků voleb,“ říká k incidentu Václav Henych ze Státní volební komise.

Nečekané komplikace nastaly také v Uherském Hradišti. Lidovecký kandidát Josef Vaculík, který postoupil do 2. kola, totiž po vážné nehodě zůstává v brněnské nemocnici.

Mezi prvními volil Bursík, večer hlasoval i Topolánek

Mezi prvními dnes volil také předseda Strany zelených Martin Bursík. Jeho volební okrsek se shodou okolností nalézá v hlavní budově Poslanecké sněmovny, ve Sněmovní ulici na Malé Straně. Komu dal svůj hlas, nechtěl prozradit, prý jde o soukromou věc. Řekl jen, že volil menší zlo. K dispozici má dva kandidáty, oba dva jsou přitom lékaři: ředitel pražské záchranné služby Zdeněk Schwarz, který jako nestraník kandiduje za ODS, a dětská alergoložka Blanka Haindlová. Ta jako nestranice kandiduje za ČSSD.

Krátce před šestou hodinou večerní hlasoval ve volební místnosti v Písecké bráně v Praze také premiér Mirek Topolánek. Při chvatném odchodu od volební urny se vyhnul rozhovoru s několika novináři, kteří jeho hlasování přihlíželi.

Z ostatních šéfů hlavních parlamentních stran může hlasovat ještě předseda ČSSD Jiří Paroubek, který chystá uplatnit toto své právo v sobotu. Volební místnosti budou v sobotu otevřené od 8 do 14 hodin.

Nejvyšší účast je zatím na Kladensku a v Hradci Králové, nejmenší na jihu Moravy

Ve Strakonicích odevzdalo kolem 17:30 svůj hlas 12 procent oprávněných voličů. O něco více chodí volit lidé v Písku, kde před 17:00 dosahovala průměrná účast deseti procent. Minulý pátek o hodinu později to však bylo v některých píseckých okrscích až dvaapůlkrát více. Desetiprocentní účast je i v Chebu. Více lidí chodí k urnám ve Stříbře, kde se do 18:00 rozhodovalo pro jednoho ze dvou kandidátů přes 15 procent lidí.

Ve třech jihomoravských obvodech dorazilo ve stejné době k urnám asi 7,3 procenta lidí. V Brně svůj hlas odevzdalo kolem deseti procent, výrazně menší zájem projevili voliči na Znojemsku a Vyškovsku.

Kolem 15 procent lidí volilo do 18:00 v místnosti lounského gymnázia, kde je zapsáno téměř tisíc voličů. V Pelhřimově a Žďáru nad Sázavou se účast po prvních čtyřech hodinách blíží 20 procentům. Celkový zájem však bude, zdá se, citelně nižší než před týdnem.

Dvacetiprocentní účast je na Českolipsku, Zlínsku a Uherskohradišťsku. Poloviční účast hlásí Přerovsko a Olomoucko. Podle informací zástupců pověřených úřadů se na Kolínsku v 18:30 pohybovala volební účast v průměru kolem 19 procent, na Příbramsku 17 procent. Na Kladensku přišlo dát hlas některému z dvojice kandidátů od 14 do 25 procent oprávněných voličů. Praha 1 hlásila kolem 17:00 účast 15 procent, Praha 5 zhruba 13 procent a Praha 9 přibližně 11 procent voličů.

Do volební místnosti v Novém Adalbertinu v centru Hradce Králové dorazilo podle odhadů volební komise 25 procent voličů. Menší volební účast hlásí komise, která sídlí v Národním domě v Žacléři na Trutnovsku.

Volební místnost
Zdroj: ČT24