Státní zástupkyně navrhla pro sestry Mauerovy 10 let vězení, pro Škrlovou 8 let

Brno - Státní zástupkyně Zuzana Zámoravcová brněnskému krajskému soudu navrhla, aby poslal sestry Kláru a Kateřinu Mauerovy na deset let do vězení. Barbora Škrlová by měla dostat trest kolem osmi let. Osmiletý trest odnětí svobody navrhla státní zástupkyně také pro Jana Škrlu a Hanu Bašovou. Poslední z šestice obžalovaných, Jan Turek, by měl jít na její návrh na přibližně pět let za mříže. Soud dnes projednal i revizní psychologický a psychiatrický posudek Ústřední vojenské nemocnice v Praze na Barboru Škrlovou. Podle něj není Škrlová duševně nemocná a v době, kdy se údajně podílela na týrání chlapce Ondřeje, si uvědomovala důsledky svého jednání. V minulosti byly vypracovány již dva znalecké posudky k duševnímu stavu Škrlové. Ty však byly zcela protichůdné.

Škrlová prý netrpí mnohačetnou poruchou osobnosti

Škrlová podle zatím posledního posudku sice není duševně nemocná, trpí ale těžkou poruchou osobnosti. Její hospitalizace na psychiatrii přesto není nutná. V jejím případě zcela postačuje ambulantní terapie. Škrlová má ve svém chování sklony ke zvýšené dramatizaci a teatrálnosti. Je ovlivnitelná a zároveň je schopna manipulovat svým okolím. „Manipuluje okolím z pozice údajné oběti. U ní je to velmi silný manipulační prostředek,“ uvedl spolutvůrce revizního posudku Petr Navrátil. Škrlová často líčí, jak byla v dětství týrána.

Pokud byla Škrlová členkou náboženské sekty, jak se spekuluje, mohlo to podle expertů Ústřední vojenské nemocnice v Praze její chování „značně ovlivnit“. Žena si v době, kdy se vydávala za Aničku, byla plně vědoma své vlastní identity.

Mnohačetnou poruchu osobnosti, která by se projevovala psychickou ztrátou vlastní identity, u ní odborníci nezjistili. Z revizního znaleckého posudku vyplývá, že za Aničku se vydávala vědomě, a to ve snaze dosáhnout jasných cílů. Podle odborníků přitom nebyla iniciátorem tohoto jednání.

Psychologové a psychiatři dospěli k závěru, že Škrlová je schopna se plnohodnotně účastnit soudního jednání, má průměrné IQ 98. Proces se koná se svolením soudu bez její účasti. Škrlová se účastnila jen začátku procesu. Nyní je ve vazbě ve věznici v Brně-Bohunicích.

Hájí se tím, že je s Ondrou a Jakubem obětí týrání

Ondru prý topila, protože k tomu byla přinucena. Byly již vypracovány dva posudky k duševnímu stavu Škrlové. Jsou zcela protichůdné. Jeden uvádí, že není trestně odpovědná, druhý ale popisuje Škrlovou jako ženu, která při hře na dítě zdatně manipuluje s lidmi ve svém okolí. Soudce Pavel Göth proto nechal vypracovat odborníky z Ústřední vojenské nemocnice v Praze nový posudek.

Z týrání chlapců je obžalováno šest lidí. Děti mučili, aby z nich udělali osoby poslušné všech příkazů. Podle některých úvah souvisí případ s náboženskou sektou otce Škrlové Josefa.

Státní zástupkyně: Týrání mělo z chlapců udělat otroky 

Podle Zámoravcové bylo jednání obžalovaných „intenzivní, agresivní, pravidelné, promyšlené, systematické a stupňující se fyzické a psychické týrání dětí, které bude mít pro chlapce celoživotní důsledky“. Přesné důvody, proč byli hoši mučeni, se nepodařilo zjistit. Zámoravcová se domnívá, že týrání mělo za cíl udělat z chlapců lidi otrocky oddané sloužit k náboženským cílům.

Soudce dnes zamítl nově navrhované výslechy svědků, rozsudek ale dnes pravděpodobně nepadne.

Obhájce Jana Turka navrhl zprostit svého klienta obžaloby, protože prý proti němu neexistuje žádný přímý důkaz. Daniel Ševčík, který u soudu zastupuje Kláru Mauerovou, řekl, že jeho klientka měla během týrání svých synů „doslova vymytý mozek“. Podle něj ji zmanipulovala její sestra Kateřina a především Barbora Škrlová.

Barbora Škrlová jako údajná Anička, která byla svěřena do péče Kláry Maurové.
Zdroj: ČT24