Vláda přispěje na ohrožené obory Filozofické fakulty UK 53 milionů

Praha - Malé studijní obory umožňující například výuku hebrejštiny, čínštiny, afrikanistiky a dalších orientálních jazyků by neměly zaniknout. Vláda má zájem na jejich udržení a na návrh ministerstev vnitra a školství proto přispěje Filozofické fakultě Karlovy univerzity částkou 53 milionů korun. Čeští absolventi těchto oborů patřili vždy ke světové špičce.

„S ohledem na dobu trvání projektu je finanční podpora rozložena do jednotlivých let. Ještě v roce 2008 je plánována podpora pěti miliony korun, v následujícím období 2009 až 2013 pak systémová podpora 9,6 milionu korun v každém roce,“ píše se ve zprávě ke schválenému návrhu. Peníze poskytne ministerstvo vnitra, ministerstvo školství vše ze svého platit nechtělo. „Jednalo se o nesystémovou podporu těchto oborů, ale shodujeme se, že je ze strategických a bezpečnostních důvodů vhodné, aby vláda nějaký podpůrný program vytvořila,“ dodal ministr školství Ondřej Liška.

Podle vicepremiéra Jiřího Čunka jde o obory s dlouhou tradicí, kterým hrozí konec kvůli nedostatku financí. Například arabistika i jiné obory, ve kterých Česko dříve významně dominovalo i v celosvětovém měřítku, pomáhaly podle něj i v prosazování ekonomických zájmů ČR. Vláda podle něj návrh schválila právě s ohledem na to, že některé obory vzdělávání, které jsou nyní v útlumu, stále potřebuje průmysl.

Pět studentů v oboru profesory nezaplatí  

Ministr vnitra Ivan Langer již dříve upozornil na to, že státu budou v případě zániku některých studijních oborů scházet specialisté, například soudní překladatelé nebo tajní agenti. „Zcela jistě to není specifikum České republiky. 11. září ve Spojených státech ukázalo, že západní demokratické státy posilují právě tyto své schopnosti,“ komentoval mluvčí Úřadu pro zahraniční styky a informace Bohumil Šrajer.

Protože školy žijí ze státního příspěvku na jednoho žáka, malé obory těžko mohou zaplatit pedagogy. „Pět studentů v ročníku nezaplatí tři nebo čtyři profesory. V rámci financování jsme nuceni jet na jistou masovost výuky, což u těchto oborů prakticky není možné,“ uvedl děkan Filozofické fakulty UK Michal Stehlík.