Žena se marně soudila o odškodné po pádu na ledu. Uspěla s ústavní stížností

Brno - Ústavní soud vyhověl stížnosti Pavly Ovčaři z Frýdku-Místku, která si v roce 2005 natřikrát zlomila pánev na neošetřené zledovatělé silnici, na porušení práva na spravedlivý proces. Zrušil rozsudky okresního a krajského soudu i usnesení Nejvyššího soudu, podle kterých nemá nárok na odškodné. Žena se soudila o náhradu škody s magistrátem Frýdku-Místku, který je vlastníkem silnice. Zprvu jí soudy daly za pravdu a přiznaly jí 270 tisíc, pak ale neměla dostat nic a ještě platit náklady řízení.

Po ošklivém pádu na zledovatělé silnici strávila Pavla Ovčaři téměř dva měsíce v nemocnici a rok rehabilitací. Když se trochu zotavila, začala pátrat, kdo je za neošetřenou silnici zodpovědný, a podala žalobu na frýdecko-místecký magistrát. Po deseti letech soudních jednání má díky nálezu Ústavního soudu znovu naději, že odškodné dostane. „Všude byl led, na silnici, chodnících i trávě. Stále věřím, že jsem si to nezavinila, že chybu udělal někdo jiný,“ uvedla žena. Dodnes trpí bolestmi a třeba jízda na kole je pro ni minulostí.

Místo odškodného měla žena zaplatit 150 tisíc

Okresní soud ve Frýdku-Místku, ke kterému se případ vrací, ženě dvakrát náhradu škody přiznal s odůvodněním, že vlastník cesty odpovídá za škodu, protože příčinou jejího úrazu byla závada ve schůdnosti. Potřetí však její nárok zamítl. Argumentoval, že neprokázala, že by magistrát své povinnosti porušil. Nařídil jí navíc, aby zaplatila městu náklady řízení ve výši 150 tisíc. Krajský soud v Ostravě to v odvolacím řízení potvrdil a Nejvyšší soud poté zamítl její dovolání.

Vojtěch Šimíček
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Ústavní soud ale rozhodl, že Pavla Ovčaři má důvod si stěžovat. „Při zkoumání odpovědnosti vlastníka komunikace za škodu, jejíž příčinou byla závada ve schůdnosti, je nutno zkoumat, zda a v jakém rozsahu se skutečně prováděla zimní údržba. Pokud právní závěry obecného soudu nelze dovodit ze skutkových zjištění, a dokonce si vzájemně protiřečí, je porušeno právo stěžovatelky na spravedlivý proces,“ shrnul svůj nález soudce Vojtěch Šimíček.

Magistrát nemá podle soudu nárok na náhradu nákladů řízení

Podle rozhodnutí soudu nemá statutární město nárok na náhradu nákladů řízení, pokud se nechá zastupovat specializovaným najatým právníkem v případě, který zvláštní odbornost nevyžaduje. Vedení Frýdku-Místku, které tvrdí, že si žena úraz způsobila i vlastním přičiněním, se odmítlo k závěru soudu vyjádřit, dokud nedostane písemné vyhotovení.