Meteorolog: Každých deset let přibydou dva tropické dny

Česko už několikátý týden trápí sucho. Vysoké teploty a absence deště dokonce donutily některé obce vyhlásit omezení zalévání zahrad nebo třeba umývání aut – hladiny řek jsou totiž už mnohonásobně nižší. A i když se mají tento týden teploty dostat maximálně na 25 stupňů, už o víkendu by se měly začít vracet tropické dny. Podle meteorologa České televize Michala Žáka přibývá v posledním půlstoletí přibližně jeden až dva tropické dny během každých 10 let.

Meteorolog ČT: Extrémních teplot bude přibývat (zdroj: ČT24)

„Samozřejmě to není všude stejné. Někde je to víc, třeba v centru Prahy,“ uvedl Žák s tím, že jsou ale i oblasti, kde se ony tropické teploty nad 30 stupňů začaly vyskytovat vůbec poprvé. A to v některých horských regionech.

Přibývání tropických dnů souvisí s celkovým oteplováním počasí nejen v Česku. „To zvyšování je zhruba o 0,3 stupně Celsia za deset let…, což je poměrně vysoká hodnota. Ten trend oteplování potvrzuje to, co klimatologové říkali už před dvaceti lety, a to že nás čeká nárůst extrémně vysokých teplot v letním období,“ dodává meteorolog.

Podívejte se na předpověď počasí

Vedle tropických dnů, kdy se teplota vyšplhá nad 30 stupňů, jsou zde ale i tropické noci, kdy naopak teplota neklesne pod 20 stupňů. I jejich výskyt se v posledních letech zvyšuje. Nejhorší je to ve velkých městech.

Horké počasí ve městě
Zdroj: Hendrik Schmidt/ČTK/DPA

I když se zdá, že letošní extrémní vedra lámou rekordy, pravdou je, že byly roky, kdy bylo tropických dnů ještě víc. V roce 1994 na některých místech Česka zaznamenali dokonce 30 tropických dnů a podobně na tom byl i rok 2003 nebo 2006. Letos zatím drží rekord jih Moravy s 25 dny. „Zajímavé ale je, že koncem sedmdesátých let byla léta, kdy byly jenom dva, tři tropické dny za celou sezonu,“ srovnává Žák a dodává, že letošní léto je teprve v půlce a sčítání tropických dnů tak ještě není u konce.

Podle meteorologů bude oteplování počasí stále pokračovat a počítají s tím, že do poloviny století přibyde dalších pět až osm tropických dnů.

Negativnímu vlivu sucha na stav lesů se věnuje studie z dílny pěti výzkumných pracovišť středoevropského regionu včetně České zemědělské univerzity:

Vlivu sucha na lesy se věnuje mezinárodní studie (zdroj: ČT24)