Politici kritizují Rathovo vykrucování a chválí odvahu justice

Praha – Odvahu soudů dotáhnout do konce velkou kauzu, navíc spojenou s významným politikem, oceňují politici napříč stranami. Rozhodnutí soudu je třeba respektovat, shodují se a zároveň kritizují Ratha za to, že se soudu snažil všemožně vyhnout a nedorazil ani na vyhlášení rozsudku. Zatímco místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek nebo europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil Rathův trest považují za adekvátní, šéf poslanců Úsvitu Marek Černoch hovoří o procesu jako o frašce. Rath byl dnes nepravomocně odsouzen k 8,5 roku vězení a propadnutí majetku za korupci při veřejných zakázkách ve Středočeském kraji. Chce se odvolat.

Hlavní fakta v kauze Rath:

  • Rath má za mřížemi strávit 8,5 roku, soud mu také uložil peněžitý trest převyšující 20 milionů korun.
  • Exhejtman označil soud za exemplární divadlo – proti verdiktu se odvolá k Vrchnímu soudu.
  • Lucia Novanská má za mřížemi strávit pět let, soud ji také uložil půlmilionovou pokutu, také Novanská se odvolá.
  • Rath si podle soudu nechal slíbit úplatky v celkové výši 22 milionů korun, přičemž stihl do svého zadržení převzít 16 milionů.
  • Předávání úplatků je podle soudu zaznamenáno odposlechy místností a telefonů. Pomohla prý také výpověď podnikatelky Salačové.
  • Už v dubnu soud poslal do vězení manžele Kottovy i další zástupce stavebních firem.
  • Trestní stíhání se týkalo korupce při zdravotnických a stavebních tendrech ve Středočeském kraji. Šlo o zakázky na opravu zámku Buštěhrad, gymnázia v Hostivici nebo modernizace středočeských nemocnic.

„I když zatím nepravomocně, je dobře, že se již daří dotáhnout do konce i velké politické kauzy. Ukazuje se, že fungování justice se zlepšuje,“ myslí si exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Vzhledem k výši trestů ostatních spoluobžalovaných a roli Davida Ratha v celé kauze považuje Pospíšil trest na 8,5 roku vězení za přiměřený.

Jiří Pospíšil:

„Po třech letech od vypuknutí jedné z největších politických korupčních afér známe konečně její vyústění. Rozsudek je samozřejmě zatím nepravomocný a lze očekávat, že proces bude ještě trvat dlouho, je ale dobře, že se již daří takto velké kauzy dotáhnout až do konce a nekončí pouze obžalobou. Ukazuje to, že česká justice a státní zastupitelství funguje lépe než v minulosti. Soudní proces s Davidem Rathem ale také ukázal na některé slabiny současného trestního řízení a měl by sloužit jako určitý ukazatel a inspirace při tvorbě nového trestního řádu. Jednou z cest by mělo být i posílení role soudce, aby ten mohl v případě zjevně účelového prodlužování soudního řízení ze strany obžalovaného nebo žalobce proti takovým snahám efektivně zasáhnout.“

Premiér a šéf sociální demokracie Bohuslav Sobotka nechce rozhodnutí soudu nad Rathem komentovat. „Od počátku této kauzy mě především mrzí, že se výrazný politik, jakým byl David Rath, vůbec do takové životní situace dostal,“ sdělil. „Odůvodnění bylo velmi podrobné a soud dal za pravdu obžalobě,“ říká předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). „Soudy jsou nezávislé a my jako politici bychom měli jejich rozhodnutí respektovat,“ doplnil s tím, že právě Rathova kauza ukazuje na tendenci větší odvahy státních zástupců. „Sociální demokracie se s touto kauzou musela vyrovnat, vzala si z ní poučení,“ dodal Hamáček s tím, že Rath je pro ČSSD minulostí. 

Slovům o exemplárním případu se vzpouzí Jan Chvojka (ČSSD). „Byl by, kdyby dostal nejvyšší možnou sazbu, která je nějakých dvanáct let. Dostal 8,5 roku, což je ve středu možné sazby. Nezávislý soud rozhodl nezávisle,“ prohlásil.

Nejkritičtěji se vyjádřil šéf poslanců Úsvitu Marek Černoch. „Z procesu s panem Rathem se stala fraška stejně tak jako u procesu s paní Nagyovou-Nečasovou. Roky tahanic, dokazování, mediálních spekulací a tímhle tento proces nekončí. Bude trvat další roky, než bude uzavřen. Podle délky procesu a trestných činů to není selhání jednotlivce, ale celé ČSSD, která z této činnosti měla evidentně na úrovni kraje nebo republiky prospěch,“ domnívá se Černoch.

Bohuslav Svoboda (ODS):

"Je to věc, která ve mně vzbuzuje lidský soucit s Davidem Rathem, protože kdyby se stal pravomocným rozsudek osm a půl let ve vězení, to znamená ztrátu oprávnění léčit po pěti letech. Kdyby seděl jenom půl doby, tak by mu to nepropadlo. Odborně je to postavení na vedlejší kolej. Je mi líto každého člověka, který si svojí činností něco takového způsobí. Jiná věc je, že za vinu musí být trest."

„To, že se činů dopustil v pozici hejtmana, přispělo k výši trestu v horním rozpětí sazby,“ domnívá se Radek Vondráček (ANO), který kauzu nevnímá jako politický proces. „Bez důkazů by ho určitě neodsoudili,“ uvedl.

Za dětsky trapné vyhýbání se zodpovědnosti považuje chování Davida Ratha Jan Bartošek (KDU-ČSL). „Je to očividné vyhýbání se rozhodnutí, ke kterému určitě muselo dojít,“ řekl
Bartošek. „Myslím si, že je důležité za vše, co se stalo, přijmout odpovědnost se vším všudy,“ dodal s tím, že tam, kde se krade, má následovat trest.

Místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek pokládá trest za adekvátní. „Na politiky, kteří se účastní korupce, musí být nahlíženo co nejpřísněji. Získali totiž důvěru občanů, aby s prostředky nakládali v jejich prospěch, nikoli ve prospěch svůj vlastní,“ myslí si Faltýnek, který má za dobré, že je spravedlnost nezávislá a týká se i nejvyšších politiků.

„Kvůli takovým lidem, jako je bývalý poslanec Rath s krabicemi plnými peněz, jsem vlastně šel do politiky. Je to jeden ze symbolů tradičních stran,“ uvedl ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš.

„Podle mě se dopouštěl trestné činnosti a je v pořádku, že byl potrestán,“ domnívá se také Helena Langšádlová (TOP 09). „Pokud někdo krade, má být potrestán, krást se nesmí,“  dodala s tím, že žádný politik nemá být nedotknutelný. „Rathova kauza má v každém případě politický nádech, protože jde o politika, politickým procesem ale není,“ doplnil předseda KSČM Vojtěch Filip.

Podle šéfa ODS Petra Fialy je verdikt nad Rathem třeba respektovat. „David Rath přispíval jako politik ke zhoršování politické kultury a atmosféry v naší zemi, soud dospěl k závěru, že jeho praktiky byly nejen neetické, ale i za hranicí zákona,“ poznamenal. „Je to trochu ukázkový příklad, jak David Rath kázal vodu, a jak se ukazuje, zřejmě stejně tak často pil víno. Jak rád moralizoval všechny ostatní, jak rád vykládal o tom, že všichni ostatní jsou zkorumpovaní, všichni ostatní kradou, nakonec se ukazuje, že to všechno možná bylo úplně obráceně,“ řekl Marek Benda (ODS).