V Česku padají teplotní rekordy. Někde už létají hromy a blesky

Praha - Na desítkách míst v Česku byly překonány teplotní rekordy. Nejvyšší hodnotu, 36,5 stupně Celsia, meteorologové naměřili stejně jako v pátek ve Strážnici na Hodonínsku. Zejména jihovýchod republiky už ale zasáhly silné bouřky a další do Česka míří. Podle dlouhodobé předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v Česku současné vedro vydrží až do příštího týdne. Po mírném ochlazení na konci července se horko počátkem dalšího prázdninového měsíce vrátí.

Události: V Česku padaly teplotní rekordy (zdroj: ČT24)

Podobně teplo jako ve Strážnici bylo dnes i v Brodě nad Dyjí na Břeclavsku. Na obou místech byl podle meteoroložky ČHMÚ Mileny Ferebauerové překonán dosavadní rekord z roku 1983. Zároveň ale nevyloučila, že teplota bude ještě stoupat, zejména na jižní Moravě. Podle výstrahy, kterou meteorologové vydali dopoledne, mohou právě na jihovýchodě Česka nejvyšší teploty vyšplhat až ke 38 stupňům Celsia. V ostatních oblastech má být maximálně 35 stupňů.

Dvaatřicetileté rekordy byly dnes překonány i v Táboře-Náchodě, kde meteorologové zaznamenávají teplotu více než 100 let. Po poledni tam teplota vyšplhala k 35,4 stupně Celsia, přičemž nejvíce 18. července naměřili v roce 1983, a to 33,8 stupně. U stoleté řady pozorování byl přepsán rekord z roku 1983 i na stanicích v Českých Budějovicích-Rožnově. Rekordy padaly v Česku i v pátek. Například ve Strážnici na Hodonínsku překonán nebyl, i když tam meteorologové zaznamenali nejvyšší teplotu.

Jihomoravský kraj
Brod nad Dyjí: 37,6 °C
Pohořelice: 36,4 °C

Zlínský kraj
Staré Město: 36,0 °C
Holešov: 35,6 °C
Kroměříž: 35,2 °C

Kraj Vysočina
Třebíč: 36,0 °C
Dukovany: 35,5 °C
Moravské Budějovice: 35,1 °C

Moravskoslezský kraj
Karvinsko: 35,4 °C
Albrechtice: 35,1°C

Jihočeský kraj
Tábor: 35,4 °C
České Budějovice: 34,8 °C

Olomoucký kraj
Olomouc: 35,1 °C
Jeseník: 35,0 °C
Přerov: 34,8 °C
Luká: 33,6 °C
Javorník: 32,5 °C
Protivanov: 31,9 °C

Liberecký kraj
Stráž pod Ralskem: 32,3 °C

Ústecký kraj
Děčínský Sněžník: 29,9 °C

Středočeský kraj
Řež u Prahy: 36 °C
Průhonice u Prahy: 34,7 °C
Příbram: 33,4 °C

Na české území proudí od jihu velmi teplý a vlhký vzduch, v neděli už bude přes Česko přecházet od západu zvlněná studená fronta. Dnes odpoledne a večer se budou z tepla tvořit místy bouřky, které budou ojediněle doprovázené přívalovým deštěm, kroupami a silným větrem. Bouřit bude i v neděli, kdy bude proti dnešku četnost silných bouřek zřejmě vyšší.

Vedle velmi vysokých teplot a silných bouřek dál hrozí na jižní Moravě riziko vzniku požárů, a to minimálně do nedělního večera. Vedle Jihomoravského kraje se riziko zvolna zvyšuje ve Zlínském kraji, uvedli meteorologové ČHMÚ.

Vzhledem k vysokým teplotám meteorologové upozorňují na možné přehřátí a dehydrataci organismu. Lidé by proto měli omezit tělesnou zátěž, používat ochranné prostředky a nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách. Je vhodné pít dostatečné množství nealkoholických nápojů bez kofeinu.

Vedro bude další týden a pak počátkem srpna

Podle měsíčního výhledu ČHMÚ vydrží současné vedro v Česku i v příštím týdnu, kdy maximální průměrná teplota může vystoupat až k 32 stupňům Celsia. Po mírném ochlazení na konci července se horko počátkem dalšího prázdninového měsíce vrátí. Poté by teploty mohly opět mírně klesnout. Nadále se budou vyskytovat i bouřky.

Z hlediska srážek bude ale období od 20. července do 16. srpna normální až slabě podnormální. „Vzhledem k ročnímu období musíme počítat, že v důsledku srážek bouřkového charakteru budou velké lokální rozdíly v celkovém množství spadlých srážek,“ upozornili meteorologové.

Teplotně má být sledované období naopak nadprůměrné. Ze všech čtyř týdnů má být podle předpokladu meteorologů nejtepleji v týdnu od 20. července, kdy průměrná týdenní teplota může dosáhnout až extrémní hodnoty pro toto období z roku 1994, a to 23,8 stupně Celsia.