Na západ Česka udeřily bouřky

Prudké bouřky doprovázené krupobitím dorazily v úterý před půlnocí do Karlovarského kraje. Během několika desítek minut se ochladilo o deset stupňů a někde padaly až dvoucentimetrové kroupy. Bouřky se ale rychle přesouvaly.

V Sokolově přišel největší nápor kolem 23:00. Některé domy byly zaplaveny vodou z kroupami z ulice, protože kanalizace nestíhala vodu odvádět. Ochlazení po čtyřech dnech s rekordními teplotami by mělo pokračovat i v příštích dnech. Zatímco dnes bylo v Karlových Varech ještě přes 30 stupňů Celsia, ve středu by teploty měly klesnou až o deset stupňů níže.

Před bouřkami varují meteorologové. Výstrahu na výskyt velmi silných bouřek vydali pro Prahu a kraje Středočeský, Karlovarský, Plzeňský, Jihočeský, Liberecký a Ústecký.

Počasí ČT: Bouřky se přesunou od západu na východ (zdroj: ČT24)

Čtvrtý den po sobě meteorologové naměřili teplotní rekordy. Teplotní maxima pro úterý padla na dvou třetinách stanic, které měří alespoň 30 let. Nejtepleji bylo na jižní Moravě, v Brodu nad Dyjí na Břeclavsku teploměr ukázal 37,1 stupně Celsia a v Dyjákovicích na Znojemsku 36,7 stupně. Od středy už by se mělo ochladit.

Ochlazení nesou právě silné bouřky, které mají během noci na středu přes Čechy od západu postupovat na Moravu a do Slezska. Mohou je doprovázet kroupy, přívalový déšť a vítr v nárazech až o rychlosti kolem 90 kilometrů v hodině. Ve středu ČHMÚ očekává na většině míst občasný déšť nebo přeháňky a nejvyšší teploty mezi 22 a 26 stupni Celsia.