Spor ve vězeňské službě: Odmítli proplatit nezákonné odstupné a skončili

Generální ředitel Vězeňské služby Pavel Ondrášek přiznal svému bývalému náměstkovi Ivo Gottwaldovi odstupné 160 tisíc korun. Vedoucí zaměstnanci ekonomického úseku ale odmítli odstupné vyplatit s odůvodněním, že je nezákonné, a byli vyhozeni. Případ prošetřuje ministerstvo spravedlnosti. Podle Ondráškovy mluvčí bylo odstupné Gottwaldovi přiznáno omylem.

Současný generální ředitel Vězeňské služby přiznal svému bývalému náměstkovi, který už v tu dobu ve vězeňské službě nepracoval. „Na to podle mě neměl nárok podle zákona. Odmítla jsem a v podstatě za čtyři dny mě odvolali z funkce ředitelky,“ řekla České televizi odvolaná ředitelka ekonomického odboru Jana Fořtová.

Není ale jediná, kdo mluví o pomstě za odmítnutí odstupné proplatit, vzápětí po Fořtové skončil i její zástupce. Také on odmítl položku proplatit. Ondráškova mluvčí Hana Löffelmannová se odvolává na nutné změny. „Zmiňovaní zaměstnanci odešli na základě organizačních změn, které zjednodušily a zefektivnily systém řízení,“ tvrdí.

Úředníci z Vězeňské služby prý museli odejít kvůli odstupnému pro exnáměstka (zdroj: ČT24)

V souvislosti se zmíněným odstupným si stěžovala na nátlak vedení i řadová zaměstnankyně účtárny Zuzana Beranová, která svým nadřízeným zaslala dopis. Oponovala podle svých slov proto, že Gottwald byl jmenován a odvolán a odstupné mu nenáleží. „Náměstek mi nařídil, abych o tom nikomu neříkala, a prostě to proplatila,“ uvádí v dopise svým nadřízeným. Podle Löffelmannové ale šlo o administrativní chybu, když mu bylo navrženo odstupné namísto odměny.

Při odchodu Gottwalda Ondrášek chválil

Ivo Gottwald skončil ve funkci náměstka generálního ředitele Vězeňské služby pro ekonomiku a logistiku v březnu tohoto roku. Odešel na vlastní žádost, jako oficiální důvod byly uvedeny jeho vážné osobní problémy. Funkci zastával od srpna 2014, už předtím veřejně kritizoval objem zakázky bývalého vedení sboru na nákup služebních uniforem, která měla za čtyři roky vyjít na 91,4 milionu korun.

Ondrášek, který nastoupil po odvolaném Dohnalovi, pak Gottwaldovi při jeho odchodu poděkoval za vykonanou práci a dodal, že „jeho podíl na odhalení některých předražených veřejných zakázek ve vězeňské službě byl velmi významný“. Gottwald se podle něj také výrazně zasloužil o přípravu ekonomické kapitoly nové dlouhodobé koncepce vězeňství.