Památkový ústav vydá církvi barokní lunety z třeboňského kláštera

Národní památkový ústav (NPÚ) v rámci církevních restitucí vydá Římskokatolické farnosti Třeboň cyklus barokních lunet. Obrazy s výjevy ze života sv. Augustina jsou připisovány Petru Keckovi a pocházejí zřejmě z let 1706 až 1708. „K rukám představitelů Biskupství českobudějovického teď míří návrh dohody o vydání,“ doplnila Simona Juračková z NPÚ.

Barokní cyklus 27 lunetových obrazů vznikl přímo pro křížovou chodbu augustiniánského kláštera, který farnost opět vlastní. Naplnila tím jednu z podmínek restitučního zákona - funkční souvislost. Cyklus obrazů je v současné době v klášteře uložený.

Klášter s kostelem sv. Jiljí byl původně gotický. Pro tamní hlavní oltář vytvořil cenné deskové obrazy kolem roku 1400 Mistr Třeboňského oltáře, s kostelem je spojena i vzácná plastika Třeboňská madona. Původní nástěnné malby později překryly právě barokní lunetové obrazy Petra Kecka.

NPÚ evidoval téměř 50 výzev k vydání majetku v rámci církevních restitucí. Přibližně polovina žádostí byla odmítnuta nebo vrácena. K nejvýznamnějším vydaným položkám patří areál kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře a barokní zámek v Kroměříži.