Vykradených aut ubylo. Krade se ale úplně všechno

Praha - V Česku ubylo vykradených aut. Policie jich za první čtyři měsíce roku eviduje o třetinu méně než ve stejnou dobu loni. Pomáhá prý osvěta i kamerové systémy, na druhou stranu ale stále častěji lidé drobnější incidenty vůbec nehlásí. Ze zaparkovaných vozidel se krade elektronika, dokumenty, oblečení i stavební nářadí.

Události: Vykradených aut ubylo (zdroj: ČT24)

Vykradených aut ubylo i během uplynulých tří roků. Podle policejních statistik letos zloději násilně pronikli do 6354 vozidel. Za stejné období loni to bylo o více než dva tisíce víc a předloňské statistiky evidují ještě vyšší čísla. „Policie více tlačí na tyto zloděje, i když ta objasněnost nějak víc nenarůstá, ale díky prevenci se to zlepšuje,“ říká mluvčí Policie ČR.

Zlepšovat statistiky ale pomáhají i jakékoliv mechanické zábrany - například speciální fólie na sklo. „Fólie zloděje zadrží na pár minut, než si toho někdo všimne. Když to bude na samotě, tak nepomůže nic,“ říká majitel autodílny.

Okradení ale zároveň podle policistů přestali drobné krádeže hlásit - většinou proto, že nemají pojištění. Nejúčinnější prevencí je proto v autech zkrátka nic nenechávat, cílem zlodějů totiž nemusí být zrovna peněženka nebo mobil. Pokud je však nezbytné cokoliv v autě nechávat, je podle policistů lepší schovat věci alespoň do kufru.

Data o trestné činnosti, která pravidelně publikuje Policie ČR, najdete na www.mapakriminality.cz.