Obžalovaný soudce dorazil k líčení sanitkou, pak ho omluvili

Bývalého soudce Ondřeje Havlína, kterému za úplatky hrozí až deset let vězení, musela na začátek soudního líčení dopravit sanitka. Následně ho ze zdravotních důvodů soudce z účasti na hlavním líčení omluvil.

Bývalý soudce Obvodního soudu pro Prahu 2 Ondřej Havlín podle obžaloby nezákonně ovlivňoval řízení ve prospěch pachatelů trestných činů, například těch, kteří řídili pod vlivem alkoholu. Spolu s dalšími šesti obžalovanými je podezřelý i z přijetí úplatků v řádech desetitisíců korun za zařízení příznivých rozsudků.

Havlín se rozhodl nevypovídat. K soudu ho dovezla sanitka. Soudce Petr Sedlařík nakonec rozhodl, když od něj obdržel zdravotní zprávu z bohnické nemocnice, že se hlavního líčení nemusí ze zdravotních důvodů účastnit. Havlín proto ze soudní síně odešel a zastupovat ho bude jeho obhájce Michal Hráský. V dalších dnech se budou přehrávat záznamy telefonátů a získaných videí, přímo do Havlínovy kanceláře totiž policisté nainstalovali kameru. 

Sedm obviněných

Spolu s Havlínem je souzeno dalších šest mužů včetně státního zástupce Františka Fialy, advokáta Karla Matějky a advokátního koncipienta Borise Štefla, který je bývalým šéfem policejní inspekce. Jednotliví členové skupiny čelí obvinění z přijetí úplatku, podplacení, nepřímého úplatkářství, zneužití pravomoci úřední osoby, podvodu a vydírání. Údajně dostávali například 50 tisíc korun za ovlivnění soudce nebo zastavení řízení.

V dalších dnech se budou přehrávat záznamy odposlechů (zdroj: ČT24)

Například Matějka po Havlínovi údajně požadoval ovlivnění trestního řízení ve prospěch Jaroslava Kříže, který řídil pod vlivem alkoholu a kterého zastupoval. Ten za to prý dal úplatek. U soudu se ale Kříž rozhodl nevypovídat. Matějka nicméně vypovídal a vysvětloval například to, že na nahrávce jeho telefonního rozhovoru s Křížem zaznívá slovní spojení „aspoň padesát“. Matějka podle svého vyjádření Křížovi za své služby vystavil fakturu na 50 tisíc korun bez DPH, která byla placena převodem.

Advokát při dnešní výpovědi připustil, že předal obálku se třemi tisíci korunami soudci Havlínovi. Neměl to podle něj být úplatek, ale platba za radu. Následovalo pak ještě předání obálky s dalšími 50 tisíci korunami, ty byly podle Matějky poděkováním soudci za to, že byl příznivější, tedy že se o případ zajímal. „Nechtěl po mně žádné peníze,“ řekl o Havlínovi. 

Každopádně soudci a státnímu zástupci hrozí za přijetí úplatku až deset let vězení nebo propadnutí majetku a za zneužití pravomoci zákaz činnosti. Lidem, kteří je podpláceli, mohou soudy uložit až šestileté odnětí svobody. Jednání je naplánováno do července.