Soud rozhodl o propuštění gangu vyděračů, žalobkyně podala stížnost

Plzeň - Krajský soud v Plzni dnes rozhodl o propuštění deseti členů Zádamského gangu z vyšetřovací vazby. Ve vazbě však i nadále zůstávají, neboť státní zástupkyně podala proti rozhodnutí o jejich propuštění stížnost a ta má odkladný účinek. Soud převzal od obžalovaných peněžité záruky v různých výších, fyzicky ale kauci budou moci složit v případě, že bude zamítnuta stížnost státní zástupkyně.

„Rozhodnuto o stížnosti by mohlo být do dvou týdnů,“ uvedla mluvčí krajského soudu Alexandra Vaňková. Podle jejích slov bylo dnešní jednání o propuštění neveřejné.

Gang v čele s bratry Zádamskými byl obviněn z vydírání několika desítek podnikatelů, hlavně z oblasti Karlovarska a Sokolovska.

Peněžitá záruka byla stanovena u každého z členů jinak. Částky se pohybují od 150 000 korun do čtyř milionů podle toho, jak se který z členů gangu na trestné činnosti podílel.

Členové gangu čelí obvinění ze zločinného spolčení, vydírání a dalších trestných činů, které páchali především na území západních Čech a to po dobu osmi let od roku 1999 až do roku 2007. K nátlaku údajně používali fyzické i psychické násilí, mimo jiné ničení provozoven a hrozbu likvidace rodiny. Skupina je podle policie z hlediska rozsahu a délky trvání trestné činnosti srovnatelná s Berdychovým gangem.

Hlavou gangu je pětatřicetiletý Milan Zádamský, který řídil a schvaloval jednotlivé akce. Poškození žádají náhradu v řádech desítek milionů korun.