Z Hotelu Olympik zmizel trezor s akciemi za 300 milionů, pachatelé zatím unikají

Praha - Zatím neznámí pachatelé ukradli v neděli kolem poledne z pražského Hotelu Olympik trezor s akciemi v nominální hodnotě zhruba 300 milionů korun. V trezoru byl i jeden milion korun v hotovosti. Policisté případ vyšetřují - už zadrželi jednoho podezřelého z řad zaměstnanců, nic u něj ale nenalezli a museli ho pustit na svobodu.

Zloději násilím otevřeli dveře, více než padesátikilový trezor vytrhli ze zdi a odnesli ho pak v dece nebo prostěradle. Podezřelé dvojice si přitom všimli zaměstnanci hotelu. „Náš personál zachytil tuto jednu osobu a přivolal k ní polici,“ uvedl generální ředitel Olympic Holding Vlastislav Šos. Druhý muž mezitím z hotelu odešel. Co vlastně chybí, zjistil personál až o několik desítek minut později. „V tuto chvíli jsou všechny akcie bezcenné a toto je varování pro všechny podvodníky, kteří by chtěli tyto akcie prodat,“ dodal Šos.

Jestli šli pachatelé cíleně po akciích, není zatím jisté. Ze sousedních místností odnesli ještě počítačový monitor. Pokud se potvrdí vzniklá škoda, šlo by o jednu z největších krádeží v české historii. Trezor se nacházel v jedné z kanceláří v administrativním centu budovy, kde v době loupeže nikdo nebyl. Trezor je sice přenosný, vzhledem k jeho váze je však téměř jisté, že pachatelů bylo víc.

Ukradené akcie jsou společnosti Olympik Holding - jednalo se o téměř 290.000 kusů listinných akcí na majitele v nominální hodnotě 100 korun za akcii. Dále zloději ukradli akcie společnosti Interhotel Olympik - v tomto případě se jednalo minimálně o skoro 218.000 kusů listinných akcí na majitele v nominální hodnotě 1.000 korun za akcii.

Mezi nejznámější podobné krádeže v takové hodnotě z poslední doby patří loňská prosincová loupež zhruba 560 milionů korun z budovy bezpečnostní agentury G4S Cash Services v Praze 3. Z krádeže je podezřelý tehdejší pracovník agentury František Procházka, kterého policie dosud nevypátrala.

Hotel Olympik v minulosti zasáhly i povodně a nejtragičtější požár v historii Česka. V roce 2002 museli být lidé z hotelu kvůli velké vodě evaukováni; při požáru v roce 1995 tu zemřelo osm hotelových hostů (tři Belgičanky, dvě Finky, dvě Američanky a jeden Němec) a 34 lidí bylo zraněno.