Dvojitá vražda bílých koňů. Policie navrhuje doživotí

Pražští žalobci dostali na stůl případ dvojnásobné vraždy v Záhornici na Nymbursku. Kriminalisté v kauze, která se týká organizované hospodářské kriminality a byznysu s nemovitostmi, navrhují obžalovat pět lidí – a v případě vraždy doživotní žalář.

Policie se případem zabývá už od roku 2012, se zatýkáním podezřelých začala na podzim 2013. Na počátku stály stopy hospodářské trestné činnosti, podle detektivů dva obvinění způsobili státu škodu na neodvedených daních za dovezené pohonné hmoty přes 42 milionů korun.

Součástí černého byznysu byl i obchod s pozemky a nemovitostmi. Po zadržení strůjců nekalého obchodu potom policisté získali podezření, že své bílé koně obvinění zavraždili. „Podařilo se zjistit několik objektů spojených s obviněnými a jejich rodinnými příslušníky, které byly v minulosti různým způsobem převáděny z majitele na majitele tak, aby byl zastřen jejich pravý vlastník,“ popsal předloni případ mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták.

Oběť skrytá pod betonem

Ve vytipované stodole na Nymbursku našli detektivové tělo ženy, kterou její příbuzní pohřešovali od roku 2008 a která figurovala v několika firmách jako bílý kůň. Poté začali detektivové prověřovat zmizení muže, který byl nezvěstný od roku 2003, kdy od něj jeden z obviněných chtěl koupit pozemky. Tělo pohřešovaného bylo nalezeno pod masivní betonovou deskou, která jej oddělovala od těla ženy.

Oba pachatel zastřelil. Žena byla zavražděna několika výstřely do hlavy, muž byl zastřelen ranou do týla. Detektivové podle Hantáka ukončili vyšetřování případu v minulém týdnu. „Právní kvalifikace se nezměnila. O případné výši trestu nechceme v době, kdy jsme věc předali státnímu zastupitelství nijak spekulovat,“ sdělil.

Podle mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánky Zenklové jsou čtyři z obviněných stíháni na svobodě, ve vazbě zůstává jeden z podezřelých. „Státní zástupce nyní studuje spis,“ dodala mluvčí. Případ mají na stole pražští žalobci, protože se detektivové podle informací domnívají, že se první z vražd stala v Praze.