Generál Pavel je minulostí, jím odmítaný kandidát jde do čela VP

Praha – Právník Pavel Kříž se může stát novým náčelníkem Vojenské policie. Jeho jmenování, které navrhl ministr obrany Martin Stropnický (ANO), projednal sněmovní výbor pro obranu. Ministr tak nyní může Kříže jmenovat. Proti tomu, aby se sedmatřicetiletý podplukovník dostal do jedné z nejvýznamnějších velitelských funkcí, měl námitky bývalý náčelník generálního štábu Petr Pavel. Ten ale již ve funkci není a míří do nejvyšších pater NATO.

Po odchodu Petra Pavla z čela generálního štábu má ministr Stropnický volné ruce. Bezprostředně poté, co generál Pavel předal funkci Josefu Bečvářovi, předstoupil s Pavlem Křížem před poslance z branného výboru. Ti sice měli proti kandidatuře námitky, nominaci však projednali – a to je vše, co ministr potřebuje k tomu, aby nového náčelníka Vojenské policie jmenoval. Má se tak stát k 1. červnu, dosavadní náčelník Vojenské policie Milan Schulc se potom stane vojenským přidělencem v Indii.

Pavel Kříž

Budoucí náčelník Vojenské policie Pavel Kříž vystudoval práva na Západočeské univerzitě v Plzni, poté pokračoval ve studiu v Německu. Pracoval u německého soudu a v advokacii. Před devíti lety nastoupil k Vojenské policii, během služby absolvoval školu americké vojenské prokuratury (JAG) ve Virginii a zúčastnil se mise v Afghánistánu. Nyní je u Vojenské policie náčelníkem právní služby.

Stropnický převzal plnou odpovědnost za Křížův výkon

Proti tomu, aby se stal Pavel Kříž náčelníkem Vojenské policie, se postavil nejenom opoziční člen výboru Marek Ženíšek (TOP 09), ale i lidovecký poslanec a místopředseda výboru Ivan Gabal. Zopakovali výtky, které směřovali vůči ministrovi již při minulém jednání, a sdíleli je s generálem Pavlem. Podle části poslanců je Pavel Kříž nezkušený, nevelel žádnému útvaru, pouze měl na starost právní oddělení, nemá bojové zkušenosti a jako podplukovník ani nemá dostatečně vysokou hodnost na velení Vojenské policii. To odporuje kariérnímu řádu armády. „Je to v rozporu s principy, které samo ministerstvo definovalo,“ poznamenal Ivan Gabal, podle kterého ministr obrany porušil koaliční spolupráci.

Místopředseda branného výboru Ivan Gabal:

„My jsme formulovali před dvěma měsíci doporučení, že by bylo lepší najít vhodnějšího kandidáta. Stažením bodu jsme vytvořili prostor k tomu, aby se kandidát hledal. (…) Byl jsem velice zaskočený, že pan ministr svolal výbor pro jmenování velitele Vojenské policie, ale kandidát je tentýž. Já si říkám, k čemu jsme ty výhrady formulovali?“

Martin Stropnický však kritiku odmítl. „V počátečním vystoupení pana poslance Gabala zaznělo několik flagrantních nepravd,“ řekl a naopak se zastal svého kandidáta. Má podle ministra nejlepší možnou kombinaci vzdělání a zkušeností. „Chtěl jsem právníka z toho prostředí, chtěl jsem právníka, který tam nebude začínat, chtěl jsem právníka, který má ještě dostatek sil, energie a chuti se věnovat věcem, které vůbec nejsou jednoduché, tedy třeba vyšetřování některých pochybných zakázek, smluv a podobně,“ uvedl ministr. Zdůraznil, že po mnoha letech vzejde náčelník Vojenské policie přímo z jejích řad. Skeptickým poslancům řekl, že je připraven nést veškerou odpovědnost za výsledky Křížova působení v čele Vojenské policie, považuje ho za dostatečně zkušeného, aby ve funkci obstál. Míní však, že spíše než kvůli údajné Křížově nezkušenosti se zvedla kritika proto, že nového šéfa Vojenské policie nevybral z lidí prosazovaných generálním štábem.

Stropnický uvítal konec "úplně zbytečné story" (zdroj: ČT24)

Že poslanecký výbor návrh ministra obrany projednal, je pro Martina Stropnického malé vítězství. Poslanci totiž sice nemohou jmenování náčelníka Vojenské policie zabránit, ale ministr musí počkat na projednání návrhu. Když by se byli chtěli poslanci Stropnického návrhu postavit, mohli rozhodnutí oddalovat tím, že by nehlasovali o zařazení bodu na jednání výboru. To se již stalo v lednu, kdy se proti ministrovu návrhu postavil tehdejší náčelník generálního štábu.

Pavlovy námitky: Kříž má nízkou hodnost a nemá zkušenosti

Petr Pavel odmítal Pavla Kříže jako náčelníka Vojenské policie, protože ho považoval za nezkušeného. Poukázal, že nemá velitelské zkušenosti, hodnost podplukovníka navíc považoval na tuto pozici za příliš nízkou, podle Pavla jde tak o rozpor s kariérním postupem v armádě. „Je to stejné, jako kdybych z právníka pozemních sil – jenom proto, že šest let vykonává právníka pozemních sil a má tedy povědomí o tom, co pozemní síly dělají – chtěl udělat dvouhvězdičkového velitele pozemních sil,“ namítal Petr Pavel.

Nový náčelník generálního štábu Josef Bečvář je v hodnocení Pavla Kříže mírnější, ačkoli ani on není spokojen s jeho dosavadními zkušenostmi. Bečvář sám však také byl náčelníkem Vojenské policie, zdůraznil přitom, že v době, kdy do funkce nastoupil, byl pouze o dva roky starší než je dnes Kříž. Problém s nízkou hodností má zmenšit Křížovo povýšení na plukovníka.

Od 1. května je novým náčelníkem generálního štábu dosavadní první zástupce náčelníka Josef Bečvář. Při jeho jmenování vyjádřil ministr Stropnický naději na hladkou spolupráci. „Je důležité, aby ministerstvo a armáda táhly za jeden provaz. Věřím, že se nám to bude v následujících měsících, možná i letech dařit,“ řekl Martin Stropnický při jmenování nového náčelníka. Petr Pavel z čela náčelníka generálního štábu odešel, protože se v červnu stane předsedou Vojenského výboru NATO.