Žaloba viní konkurzního správce Hálka ze způsobení škody přes čtyři miliony

Hradec Králové - Okresní státní zastupitelství v Hradci Králové obžalovalo konkurzního správce Vítězslava Hálka z trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku. Trestného činu se měl dopustit v roce 2004 při vedení konkurzu na textilku Vitka Brněnec. Hálek měl způsobit škodu 4,1 milionu korun. V případě odsouzení Hálkovi hrozí až pět let vězení.

Třiačtyřicetiletý Hálek je známý jako konkurzní správce vytunelovaného investičního fondu Trend. V kauze fondů Trend a Mercia hradecký krajský soud v srpnu uložil šesti bývalým manažerům fondů tresty od tří do sedmi let vězení. Další čtyři obžalovaní dostali podmíněné tresty. Nejvyšší trest, sedm let vězení, dostal Miroslav Hálek, který má s Vítězslavem Hálkem jen shodné příjmení.

Hálek podle obžaloby jako konkurzní správce Vitky Brněnec uzavřel s firmou Eurokredit smlouvu o vymáhání pohledávek úpadce. Aniž si kontroloval, zda firma skutečně nějakou činnost vykonávala a zda pohledávky již nebyly splacené, nechal jí na úkor Vitky vyplatit odměnu přes čtyři miliony korun. České Televizi se nepodařilo Hálka zastihnout, nezvedal ani mobilní telefon.

Hálek byl konkurzním správcem Vitky Brněnec od prohlášení konkurzu v září 2004 do prosince 2006, kdy jej hradecký krajský soud na základě návrhu věřitelů funkce správce zprostil. Vitka Brněnec vyráběla potahové látky a zaměstnávala přes 200 lidí. 

Hálek nyní vedle konkurzu fondu Trend vede jako správce konkurzy dalších tří firem. Hradecký krajský soud jej z vedení konkurzů odvolávat nehodlá, protože ctí presumpci neviny. V minulosti Hálek, který působí také jako učitel na hradecké univerzitě, řídil dalších 12 konkurzů.

Hálek jako správce Trendu dostal v roce 2003 od krajského soudu pořádkovou pokutu 30 000 korun za to, že soud neinformoval o přesunech peněz ve fondu. Někteří věřitelé Trendu tehdy označovali Hálkova rozhodnutí za pokračování tunelování fondu. Za působení Miroslava Hálka a jeho skupiny Trend a Mercia přišly podle soudu o majetek za 1,4 miliardy korun.