Zabiják v sukni: Mladá Češka provokuje snímky s ulovenou zvěří

Praha - Přezdívá se jí česká Lara Croft nebo zabiják v sukních. Ochránci zvířat proti ní sepisují petice a nešetří kritikou. Řeč je o mladé lovkyni z Litoměřic Michaele Fialové, která má poněkud výstřední zálibu: na zakázku loví exotická zvířata zejména v Africe či v Americe. Na sociálních sítích se pak prezentuje se svými trofejemi a zážitky. Pro pořad 168 hodin natáčela Tereza Robinson.

Osmadvacetiletá dívka se pro život dobrodruha rozhodla ve 21 letech, k lovu ale byla vedena odmala – její otec je bývalý myslivec. „Je to prostě zábava, celkově ten životní styl, je to co mě na tom baví,“ vysvětluje Michaela a dodává: „Já si to musím srovnat sama se sebou, jestli tenhle byznys zvládnu nebo nezvládnu. Je to asi tak, když někdo bude dělat řezníka nebo bude dělat na patologii, tak prostě ten svůj byznys zvládá nebo ho nezvládá.“

Mladá lovkyně už na zakázku vystopovala a zabila třeba afrického pštrosa, jelence běloocasého, zebru nebo žirafu – zvířat prý ale bylo tolik, že přesný počet nezná ani ona sama. Podle svých slov si díky lovu nepřijde na žádné horentní sumy: „Co jsem mohla, to jsem prodala, abych se mohla dostávat na lovy. Je to tak, že patřím pod safari, které mi vlastně umožňuje za nějaké brigády a tak různě s nimi lovit,“ popisuje Michaela.

V zahraničí je populární a má tam velký počet fanoušků. Kariéra nájemné lovkyně ale samozřejmě budí také velmi negativní reakce. Se svými odpůrci se Michaela setkala minulý týden při přednášce na Mendelově univerzitě – vedle transparentů si sebou přinesli i rajčata: „Snažím se to ignorovat, protože, když bych si to měla brát k srdci, tak se z toho zblázním. Samozřejmě občas je z toho člověk smutný, ale musím si prostě říkat: takhle to na světě chodí.“

Mladá lovkyně: Je to prostě zábava, baví mě ten životní styl (zdroj: ČT24)

Veřejnosti ani většině odborníků nevadí její styl lovu jako takový - nejvíc lidi popuzuje výběr zvířat a její sebeprezentace. Michaela se ráda fotí s ulovenou zvěří a úsměv na fotkách nikdy nevynechá. „Přijde mi trošičku kontroverzní už to, že se někdo nechá vyfotit s mrtvým zvířetem a ještě se u toho usmívá, ale to by bylo pro jiného odborníka než pro zoologa,“ uvedl ředitel ústecké zoo Jiří Bálek .

  • „Podle mého názoru by se ta slečna měla nechat vyšetřit specialistou, protože zabíjet zvířata pro radost to je opravdu zvrácenost,“ domnívá se místopředsedkyně Ligy na ochranu zvířat Zuzana Semelová.

Podle Bálka je počínání mladé lovkyně problematické i z toho důvodu, že v Africe funguje spousta farem, které chovají původní zvířata v podstatě v oborách a lovci je tam jezdí lovit. Nezabíjejí tak zvířata ve volné přírodě.

Michaela se s úlovky ráda chlubí na sociálních sítích
Zdroj: ČT24

Michaela ale našla zastání u myslivců – podle nich je udržitelný a regulovaný lov pro africkou zvěř to nejlepší: „Udržitelný lov přináší pro místní obyvatelstvo ekonomický zisk, ta zem třeba nemusí intenzivně zemědělsky hospodařit – pak by se ta zvířata stávala škůdci těch zemědělských kultur,“ uvedl tajemník myslivecké komise Českomoravské myslivecké jednoty Luděk Králíček.  

„Maso z ulovených zvířat nikdo neodkoupí, takže se rozdá těm místním lidem, kteří by ho stejně šli upytlačit. Ta zebra by stejně zemřela, jenomže takhle z toho má peníze farma a místní stejně dostanou to maso, protože my toho moc nesníme - já si vezmu jeden steak,“ uzavírá Michaela Fialová.

Vydáno pod