Předseda ÚOHS nemá jisté pokračování, koalice za ním nestojí

Brno/Praha – Vláda zatím nejmenovala předsedu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže pro další období. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) sice navrhl, aby pokračoval dosavadní předseda Petr Rafaj, ale narazil. Ministři jmenování nového předsedy úřadu odložili.

Naděje Petra Rafaje a premiéra Sobotky na bezproblematické prodloužení mandátu předsedy ÚOHS se rozplynuly. Návrh předložil předseda vlády svým kolegům bez předchozího projednání v koalici, a to přesto, že se vůči činnosti antimonopolního úřadu někteří ministři vymezili. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO) nedávno označil činnost ÚOHS pod Rafajovým vedením za katastrofální.

Podle Lidových novin není vedle ministrů Rafajovu pokračování v čele ÚOHS nakloněn ani prezident Miloš Zeman. Ten přitom předsedu úřadu na návrh vlády jmenuje. Deník uvedl, že je s prací toho současného nespokojen a na místo by rád protlačil Františka Lukla, starostu Kyjova a někdejšího ministra pro místní rozvoj ve vládě Jiřího Rusnoka.

Výše pokut uložených antimonopolním úřadem za porušení hospodářské soutěže v posledních šesti letech, kdy v čele úřadu stál Rafaj, výrazně klesla. Například v roce 2007 dosahovala téměř miliardy korun, kdežto v letech 2009 až 2011 a také v roce 2013 byla jen v řádu desítek milionů. Současně se ale na ÚOHS často snáší kritika kvůli dlouhému rozhodování o podnětech, které k němu přicházejí u veřejných zakázek. Zdlouhavé rozhodování zdržuje například zahájení dopravních staveb, a to i v případech, kdy ÚOHS stížnosti zamítne.

ÚOHS vedle dohledu nad zadáváním veřejných zakázek povoluje fúze a pokutuje firmy za kartely a zneužití dominance. Monitoruje poskytování veřejné podpory a dohlíží na zneužití významné tržní síly. Úřad má 239 zaměstnanců, před šesti lety jich byla polovina. ÚOHS posílil zejména počet zaměstnanců v oblasti veřejných zakázek. Rafaj byl před šesti lety nominován za ČSSD stejně jako před ním Martin Pecina. Předchozími předsedy úřadu byli lidovci Stanislav Bělehrádek a Josef Bednář.