Ornitologové nesýčkují. Sýčků v Česku opravdu ubývá

Velké pátrání po sýčkovi obecném vyhlásili ornitologové. Sýček dřív patřil k nejrozšířenějším druhům ptáků u nás, teď je jedním z neohroženějších. „Dřív sýčkové bývali v dutinách stromů v alejích, dnes už jsou spíš v zemědělských družstvech,“ řekl ornitolog Libor Opluštil. Aby ho odborníci mohli zachránit, musí najít všechna místa, kde žije. O pomoc proto prosí i laiky. Z Ministerstva životního prostředí a Norských fondů přišlo na záchranu tohoto druhu půl druhého milionu.

Sýček jako každá sova je aktivní hlavně v noci. Jen s dalekohledem si proto v pátrání ornitologové nevystačí. Do terénu proto vyráží vybaveni mp3 přehrávačem a reproduktorem. „Budeme pouštět houkání cizího samce a doufáme, že se nám ozve zpět samec, který by měl obhajovat svoje teritorium,“ vysvětlil ornitolog.

Průměrně za noc zvládne Libor Opluštil objet 15 míst. Úspěšný byl za tři měsíce jen třikrát. Naposledy se mu sýčka podařilo objevit v Těšanech na Brněnsku, kde po půl hodině houkání vylétl ze svého úkrytu pod střechou kravína pár sýčků. „Je dobře, že jsme našli dva ptáky, protože většinou monitoringem zjistíme jen odezvu samce. To, že se ukázala i samice, by mohlo znamenat mláďata,“ dodal ornitolog.

Ornitologové nesýčkují. Sýčků v Česku opravdu ubývá (zdroj: ČT24)

Nález páru sýčků je pro ornitology největší odměnou. Ještě v 50. letech jich u nás poletovaly desetitisíce, letos zatím ornitologové napočítali jen 36 jejich sídel a z některých krajů vymizeli sýčkové úplně.

Sýčků ubývá hlavně kvůli změně hospodaření na půdě v posledních desetiletích. V krajině totiž chybí nízké různorodé porosty, ve kterých si sýčci hledali polétavý hmyz. Navíc se dnes používá hodně chemie, která ptákům škodí.

Veškerý pohyb hrstky zbylých sýčků hlásí odborníci na web České společnosti ornitologické. Až ornitologové dokončí své mapování, budou do terénu vyrážet znovu. Na místech, kde žijí sýčci, se chtějí domluvit se zemědělci, aby vyvěsili budky a odstranili například stojící plechové roury, které jsou často pro sovy pastí. 

Sýček obecný
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK