Veteráni z bojů před 70 lety dostanou speciální medaili

Na dva tisíce válečných veteránů obdrží speciální Pamětní medaili k 70. výročí ukončení druhé světové války. Spolu s necelou tisícovkou českých veteránů, kteří se zbraní v ruce bojovali proti nacistickému Německu, dostanou medaili také Slováci, Britové, Američané a Rusové, kteří osvobozovali v roce 1945 Československo. Zhotovit ji nechalo ministerstvo obrany s Vojenským historickým ústavem.

„Jde o výjimečné ocenění vojáků, kteří se zbraní bojovali na frontách. Toto ocenění opravdu míří k válečným veteránům. V České republice je jich v současnosti opravdu už jen hrstka, žije jich dnes 921 – i z toho je, myslím, vidět, o jak výjimečné ocenění jde,“ upřesňuje vojenský historik Eduard Stehlík. Medaile se posmrtně udělovat nebudou.

„Chápeme ho jako vůbec poslední poděkování žijícím hrdinům naší země,“ zdůrazňuje historik. Veteráni je budou dostávat postupně, k předání čtyřiceti z nich příslušníkům československé zahraniční armády už dojde také na pražském Vítkově 8. května.

Medaile ze slitiny mědi a zinku váží 24 gramů. Výtvarný návrh dodal akademický malíř Pavel Holý, při jeho tvorbě dbal především na jednoduchost. Dominuje jí motiv číslice sedmdesát s letopočty. „Má-li to být důstojné, pak by to mělo být také méně povídající, méně obrázkové,“ shrnuje autor, který symboliku soustředil do stužky.

Medaili dostanou žijící veteráni 2. světové války (zdroj: ČT24)

Levá část symbolizuje západní spojence s převážně modrou barvou s červenými proužky vyjadřující britskou a americkou vlajku. Pravá polovina značí východní frontu, s červenou barvou a zlatými pruhy symbolizuje vlajku bývalého Sovětského svazu. Obě poloviny uprostřed rozděluje česká trikolora.