Homolka opět na pořadu dne. Tentokrát kvůli zakázkám bez soutěže

Praha – U zakázek nad půl milionu korun nevypisovala Nemocnice Na Homolce řádné soutěže, vytýká současnému vedení ministerstvo zdravotnictví. Ředitel nemocnice Ivan Oliva navíc za posledního půl roku uzavřel smlouvy s přibližně desítkou externích poradců, jejichž jména vyvolávají otázky, zda je na jejich konzultacích skutečně vše v pořádku. Oliva ale jakékoliv nezákonnosti odmítá, ale na konkrétní dotazy odpovídat nechce.

Homolka uzavírala zakázky bez soutěže (zdroj: ČT24)

Jan Prádler, předlistopadový svazácký funkcionář, později finanční šéf Sazky a dnes jeden z poradců Nemocnice Na Homolce. Vedení si ale podle smluv, které má ČT k dispozici, najalo pro konzultace také firmy CIS a Filamenta. V tom by nic zvláštního nebylo. Ale jednatelé obou firem – Pavel Černý i Pavel Švácha – pracovali jako funkcionáři dceřiných firem Homolky. „Veškeré kroky vedení v nemocnici jsou naprosto v souladu se zadáním, které má naplnit, a v souladu se zákony,“ tvrdí Oliva.

Ředitel argumentuje tím, že díky poradcům nakonec nemocnice ušetří. Ministerstvo zdravotnictví mu ale na druhou stranu vytklo, že pod jeho vedením uzavřela nemocnice smlouvy nad 500 tisíc korun bez řádné soutěže, což je v rozporu s obecně platným příkazem. „Přestože jsem nemohl z časových důvodů jednat jinak, jsem jako ředitel za tato porušení zodpovědný a tyto výtky jsem přijal,“ reagoval na to Oliva.

O případném odvolání šéfa Homolky ale rezort podle všeho neuvažuje. „Jakékoliv kroky, interní kroky, které činí v Nemocnici Na Homolce jsou v jeho kompetenci a v jeho gesci a také za tyto kroky plně zodpovídá,“ uvedla k tomu mluvčí ministerstva Štěpánka Čechová.

Před časem uspořádal ředitel Oliva tiskovou konferenci, kde nepřipustil dotazy novinářů a zároveň oznámil, že s ohledem na útoky proti nemocnici nebude na případné otázky reagovat ani v následujícím období. „Jedná se o cílenou diskreditační kampaň jejímž cílem je poškodit vedení nemocnice,“ prohlásil Oliva, který je ve funkci ředitele od října 2014, kdy vystřídal Michala Šetlíka odvolaného ministrem zdravotnictví.

Před soud půjde kvůli zakázkám na Homolce sedm lidí

Státní žalobce podal před několika dny obžalobu na sedm lidí z bývalého vedení Nemocnice Na Homolce, protože podle závěrů policejního vyšetřování předražili zakázky na digitalizaci chorobopisů a nákup gamanože. Jeden člověk navíc čelí obvinění z napadení. Jako důkazy mají posloužit záznamy převodů na účtech, smluv a posudků, které poukazují na to, že šlo o zmanipulované zakázky, ale především odposlechy a elektronický deník bývalého ředitele nemocnice Vladimíra Dbalého. Nejpřísnější trest hrozí za uplácení dvěma lidem, a to pět až dvanáct let vězení. (čtěte více)