„Militantní ateista“ a „Darwinův rotvajler“ Richard Dawkins přijel do Česka

Do Česka přijel jeden z nejvýznamnějších biologů současnosti Richard Dawkins. Jeho teorie memů či sobeckého genu změnila pohled nejen na evoluci. Za obranu vědy a boj proti pověrám si vysloužil přezdívku „Darwinův rotvajler“. Je znám svým velmi ostrým vystupováním proti náboženství. Dawkins bude dnes ve 20:05 hostem pořadu Hyde Park Civilizace.

Richard Dawkins:

„V reálném světě existuje opravdová poezie. Věda je poezií skutečnosti.“

Richard Dawkins reinterpretoval pravidla přirozeného výběru, která jako první popsal Charles Darwin v knize O původu druhů v roce 1859. Na rozdíl od zakladatele evoluční teorie se Dawkins domnívá, že boj o přežití neprobíhá na úrovni jedinců či druhu, ale na mikroúrovni. O reprodukci spolu soutěží jednotlivé geny, organismy jsou pouze prostředky, které geny využívají. „Ukázal, že ve skutečnosti jde v evoluci o kompetici jednotlivých genů, který z nich naprogramuje organismus k tomu, aby do dalších generací předal více vlastních kopií,“ vysvětluje evoluční biolog Jaroslav Flegr.

Richard Dawkins v Čechách (zdroj: ČT24)

Díky tomuto pohledu dokázali biologové vyřešit otázky, které Darwinovo učení zodpovědět nedokázalo. Uznání, které se Dawkinsovi dostalo, využívá ale i mimo vědeckou dráhu. Stal se jedním z nejvýraznějších odpůrců náboženského pojetí a výkladu světa. „Krása Darwinova díla spočívá v tom, že ukázal, jak vznikají 'božské' věci, jako je lidský mozek. Jak mohou vzniknout téměř z ničeho,“ říká sám Dawkins, který o sobě s oblibou prohlašuje, že je „militantním ateistou“. Náboženství britský biolog přirovnává k počítačovému viru, který se šíří mezi lidskými mozky.

Richard Dawkins:

„Jsem proti náboženství, protože nás učí být spokojeni s nerozuměním světu.“

Emeritní oxfordský profesor Richard Dawkins přijel do České republiky zúčastnit se 50. ročníku festivalu vědeckých filmů Academia Film Olomouc.

Richard Dawkins hostem pořadu Hyde Park Civilizace
Zdroj: ČT24