Holte už nedělá účetnictví Homolce, úspory mají být až 30 procent

Nové vedení pražské Nemocnice Na Homolce podniklo první kroky ke zprůhlednění finančních toků. O účetnictví se od prvního dubna nestará dceřiná firma Holte, ale interní zaměstnanci. Jméno nemocnice nyní zní v souvislosti s bývalým šéfem Vladimírem Dbalým a korupční kauzou zmanipulovaných tendrů, která míří před soud.

Od začátku dubna účetnictví Nemocnice Na Homolce nezajišťuje dceřiná firma Holte s. r. o. Její využívání bylo nehospodárné. „Úspory v standardním rytmu odhadujeme minimálně o dvacet, spíš třicet procent zlevnění ekonomicko-účetních činností,“ prohlásil na tiskové konferenci současný ředitel Nemocnice Na Homolce Ivan Oliva. Nemocnice dceřiné firmě za její služby platila ročně 40 milionů korun, úspora by tak měla být až patnáct milionů korun ročně. Z původních 39 zaměstnanců firmy Holte jich bude patnáct vykonávat práci jako zaměstnanci nemocnice. Přibyli k nim pak ještě čtyři noví.

  • "Celá ekonomika včetně účetnictví byla vyvedena mimo tělo společnosti. Dceřiná společnost Holte s. r. o. v podstatě ekonomicky vedla tu společnost. Bylo to naprosto opačně, než jak by to mělo být ve standardních firmách," řekl ředitel nemocnice Ivan Oliva, který do funkce nastoupil v říjnu 2014 a zjistil, že instituce neměla ekonomický úsek ani úsek obchodu a nákupu.

Dalším krokem ke zprůhlednění hospodaření nemocnice by mělo být ukončení spolupráce s druhou dceřinou firmou Holte Medical. Ta dodává nemocnici několik desítek tisíc položek. „To bude těžší. Musíme vytvořit i personální předpoklady, abychom zvládli všechno převést a vysoutěžit. To bude trvat měsíce. I termín do roku 2016 je poměrně napjatý,“ řekl Oliva. V letech 2011 a 2013 podle auditu ministerstva zdravotnictví dodala firma Holte Medical materiál, léky a pomůcky za celkem 3,54 miliardy korun. Marže představovala přes 295 milionů korun. Podle ministerstva tak nemocnice postupovala nehospodárně. Letos nemocnice podle ředitele plánuje znovu vysoutěžit nákupy za 590 milionů korun. Jedná se především o zdravotnický materiál, léčiva a zdravotnickou techniku, například robotický chirurgický operační systém Da Vinci.

Ředitel Ivan Oliva o zprůhlednění finančních toků Nemocnice Na Homolce (zdroj: ČT24)

Nemocnice Na Homolce byla ministerstvem zdravotnictví kritizována za nehospodárnost. Státní zástupce obžaloval pro podezření z manipulace se zakázkami v pražské Nemocnici Na Homolce sedm lidí. Jde o zakázky na digitalizaci chorobopisů a nákup gama nože z roku 2009 a také za fyzické napadení z loňského roku. Mezi obžalovanými je i bývalý ředitel nemocnice Vladimír Dbalý.