Proč (ne)stíhat Svobodu? Podle Pelikána pochybilo zastupitelství

Praha – Obvodní státní zastupitelství nařídilo policii stáhnout žádost o vydání poslance Bohuslava Svobody (ODS) k trestnímu stíhání poté, co to nařídilo nadřízené zastupitelství. Řekl to ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO) poté, co ho o vysvětlení postupu policie vyzvala Poslanecká sněmovna. Zafungovaly tak podle něj kontrolní mechanismy. Policisté chtěli poslance Svobodu stíhat kvůli smlouvě, kterou uzavřel v době, kdy byl pražským primátorem, ještě před projednáním žádosti o jeho vydání ale názor změnili.

Poslanci se sice k žádosti o vydání Bohuslava Svobody vesměs stavěli odmítavě a mandátový a imunitní výbor vydání nedoporučil, jejím stažením je ale policisté rozzlobili. „Co se stalo, pokládám za naprosto bezprecedentní,“ řekl předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). Stejně se vyjádřila předsedkyně výboru a Svobodova stranická kolegyně Miroslava Němcová.

Poslanci požádali ministry vnitra a spravedlnosti, aby jim postup policie objasnili ministři vnitra a spravedlnosti. „Chceme znát pozadí,“ uvedla Miroslava Němcová. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) odkázal na státní zastupitelství, které stažení žádosti nařídilo. „Státní zástupce je pánem řízení,“ podotkl. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO) potom řekl, že v případu podle něj zafungovaly kontrolní mechanismy, když dohled shledal, že postup obvodního státního zastupitelství nebyl správný.

Opoziční poslanci by však uvítali, kdyby tím případ neskončil. Předseda klubu TOP 09 a Starostů Miroslav Kalousek chce vědět, kdo za žádost o Svobodovo vydání ponese odpovědnost. Upozornil, že již samotná policejní žádost je mimořádné poškození a někdy i zastavení politické kariéry, uvedl. Vyvodit odpovědnost by chtěl také předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura. Kalousek ale neprosadil svůj návrh, aby sněmovna požádala premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) o to, aby se Svobodovi veřejně omluvil. Sám Svoboda uvedl, že jeho důvěryhodnost byla poškozena. Člen imunitního a mandátového výboru Martin Plíšek (TOP 09) navíc upozornil na to, že vyšetřování zastaveno nebylo a je možné, že policie pošle žádost o Svobodovo vydání znovu.

Policie chtěla Bohuslava Svobodu stíhat kvůli smlouvě, kterou jako pražský primátor uzavřel s advokátem Václavem Láskou na kontrolu smluv pražského dopravního podniku. Svoboda se s Láskou dohodl bez předchozího schválení městskou radou. Exprimátor i advokát přitom poukazovali, že na to měl primátor právo, ačkoli takové smlouvy měly finanční strop. Václav Láska naznačil, že policie mohla výši určit chybně zahrnutím DPH. Trestní oznámení, kvůli kterému policie Svobodu vyšetřovala, podal bývalý ředitel dopravního podniku Martin Dvořák, ovšem policie ho již dříve odložila. Bohuslav Svoboda poté, co policie požádala o jeho vydání, tvrdil, že po oznámení státní zástupce sáhl záhy poté, co soud vrátil k došetření případ Opencard, ve kterém je Svoboda obžalován.