K soudu míří případ advokáta, který měl klienty obrat o desítky milionů

Praha – Žalobci poslali k soudu případ advokáta Miloše Vlasáka, který byl obviněn ze zpronevěry několika desítek milionů korun. Šlo o peníze klientů realitní kanceláře, kteří si k němu dali peníze do úschovy. Za to hrozí Vlasákovi až deset let vězení. Kauzou se bude zabývat pražský městský soud.

Kauza se provalila v roce 2012, kdy byl Vlasák obviněn ze zpronevěry zhruba 50 milionů korun. Šlo o peníze 50 lidí, kteří prodali své nemovitosti, ale nedostali za ně peníze. Později se výše způsobené škody vyšplhaly údajně na 70 milionů korun.  

Peníze lidem podle spisu dluží právě Vlasák, jemuž kupující poslali finance do takzvané advokátní úschovy. Právník byl po vypuknutí kauzy vyloučen z advokátní komory. Muž se před trestním stíháním skrýval, později se sám přihlásil na policii a skončil ve vazbě. Nyní je stíhán na svobodě.   

Případ sledovali Reportéři ČT.

Kauzou se nedávno zabýval pražský vrchní soud, který definitivně zamítl návrh části podvedených klientů na insolvenci realitní kanceláře, u níž Vlasák působil. V insolvenčním řízení chtěli vymáhat zhruba 23 milionů korun, o které část lidí přišla. Podle soudu musel být jejich návrh zamítnut, protože škoda vznikla hlavně v souvislosti s kriminální činností Vlasáka.