Všichni američtí vojáci už jsou v Praze, z přivítání v Česku jsou nadšení

Praha - Do hlavního města během dne postupně přijížděly vozy z amerického konvoje, který se vrací ze cvičení v Pobaltí. Do kasáren v Ruzyni, kde stráví vojáci den volna, dorazila první desítka aut už dopoledne. Ve čtyři hodiny byli na místě všichni vojáci, kteří přenocovali v Pardubicích a Liberci. Jako poslední přijeli do kasáren vojáci jedoucí z Vyškova - kvůli poruše jednoho z vozů dorazili až kolem 19:00. Vojáci jsou z přivítání v Česku nadšení. Odpůrců konvoje prý zaznamenali jen málo. Na cestu do domovské základny v Bavorsku se Američané vydají ve středu. Operace nazvaná Dragoon Ride (Dragounská jízda) je podle aliančního velení „viditelnou demonstrací amerického závazku vůči spojencům v NATO“.

První část konvoje z Liberce vyjela do Prahy už v osm ráno. Po zdržení cestou z Polska se přitom vojáci dostali na ubikace až kolem půlnoci a k technice se vraceli už dnes v 5:30. Na cestě do hlavního města se zastavili ještě ve Staré Boleslavi, kde doplňovali palivo. Kolonu pak zdržela ještě nehoda na Pražském okruhu. V Liberci se ráno s vojáky rozloučilo kolem 200 obyvatel.

Z Vyškova vyrazila první část konvoje kolem půl desáté, poslední vozy odjely o hodinu později. Vojáci opoušteli základny v několika vlnách, aby příliš nekomplikovali dopravu. Na D1 je například zúžení, v době průjezdu kolony tak auta nemohou konvoj předjet. Do Prahy po deváté zamířili i američtí vojáci, kteří přespali v Pardubicích. Rozloučily se s nimi desítky lidí.

Na kbelské letiště už také přiletěl z Německa americký dopravní vrtulník Black Hawk s náhradními díly pro obrněná vozidla Stryker a další techniku konvoje. Američané totiž zastávku v Ruzyni vedle dotankování využívají mimo jiné k tomu, aby opravili porouchaná vozidla. Do Prahy byl jako nepojízdný přepraven například právě jeden z obrněných transportérů.

Velitel konvoje k odpůrcům: Je dobře, že je Česko svobodné a lidé mají právo mluvit

Novinářům vojáci po příjezdu do Prahy řekli, že jsou z přivítání v Česku nadšení. Velitel konvoje Tim Payment to označil za překvapení. „Měli jsme neuvěřitelnou podporu všude, kde jsme zastavovali,“ uvedl. Odpůrců prý během cesty viděl pouze pár. „Je dobře, že je Česko svobodnou zemí a že lidé mají právo mluvit, stejně jako v Americe,“ podotkl. V úterý se spolu s některými vojáky vydá do Plzně uctít památku padlých amerických vojáků, kteří v roce 1945 osvobozovali Československo. Na Ruzyni se také setká se zástupci klubů vojenské historie.

Voják Mike Weatherholt označil přivítání v Česku za fantastické: „Bylo úžasné a nemohlo být lepší.“ Ocenil i veteránská vozidla, se kterými je přijeli pozdravit příznivci vojenské historie a americké armády. „Jsou ve výborném stavu,“ poznamenal.     

Vojáky totiž přijel do Prahy podpořit český historický klub, který dorazil asi s dvacítkou amerických vojenských veteránů. Konvoj nadšenci přivítali přímo u ruzyňských kasáren, kde pomáhá s organizací i americká vojenská policie. U kasáren čekalo i minimálně 200 lidí s vlajkami USA, NATO či Evropské unie. Žádná větší skupina odpůrců konvoje na samotný příjezd vozidel ke kasárnám nedorazila. Na plánovaný protest dorazily maximálně dvě desítky lidí, které pokřikovaly na projíždějící kolonu a megafonem provolávali hesla „Nechceme NATO“ a „NATO hází bomby na děti“.

Volný den vojáci využijí na odpočinek, opravy i prohlídku Prahy

Více než pět set vojáků čeká v Praze volný program. Česká armáda pro ně nic oficiálního neorganizuje, měli by ale údajně mít určitou organizaci programu ze strany amerických zástupců. Vojáci by tak mohli zamířit do centra města, jejich čeští kolegové jsou připraveni je přepravit na metro. „Jsou to mladí kluci a určitě využijí toho, že půjdou do města a podívají se, jak vypadá Praha,“ dodal zástupce náčelníka Generálního štábu AČR František Malenínský.

Lidé si pak budou moci prohlédnout techniku v kasárnách v úterý od 10:00 do 18:00. Armáda ale upozorňuje, že parkovací kapacity jsou velmi omezené, měli by proto raději zvolit hromadnou dopravu.

Američtí vojáci přijeli do Česka v neděli, a to ve třech konvojích, aby co nejméně komplikovali provoz. První část přejela hranice u Náchoda kolem půl jedenácté dopoledne, u Bohumína čelo další kolony překročilo hranici před 11:00. Třetí konvoj se kvůli technickým potížím s tankovací cisternou zdržel v Polsku a do Česka dorazil až po páté hodině odpoledne. Zhruba polovina lidí proto celodenní čekání ve špatném počasí vzdala.

První noc v Česku strávili vojáci v kasárnách ve Vyškově, Liberci a Pardubicích, kde hned po příjezdu předvedli zájemcům svá vozidla. Ve všech třech městech se jich sešly tisíce, nechyběli ale ani odpůrci konvoje, kteří však na jeho příznivce početně nestačili.

Pardubický pivovar zažil poprvé pokřik dragounů (zdroj: ČT24)

Ve Vyškově dostali 160 koláčů od obyvatel ze severomoravských Oder, velitel i panáka slivovice. Zajímavé zpestření bylo připraveno pro Američany nocující v Pardubicích. Zhruba stovka vojáků vyrazila na obhlídku místního pivovaru; smůlu měli jen ti, kdo měli zrovna službu či hlídku a museli zůstat v kasárnách u letiště.

Pivo mělo úspěch, velitel posunul o hodinu večerku

Vojáci si prohlédli tanky s pivem ve sklepení pivovaru. Pak se přesunuli do pivovarské restaurace na večeři. Výrazná část Američanů si poručila výhradně nealkoholické pivo. „Někteří jsou stále ve službě a platí u nich tedy nulová tolerance, část z nich jsou například řidiči,“ řekl český důstojník, který americkou skupinu doprovázel. Někteří si proto pivo zabalili alespoň s sebou. České pivo mělo nicméně takový úspěch, že velitel americké jednotky Charles Quade mimořádně o hodinu posunul večerku. „České pivo je prostě skvělé. Velmi tmavé, velmi jemné a moc mi chutná,“ zhodnotil oblíbený český nápoj. Nejvíc vojákům chutnala tmavá devatenáctka.

V Liberci měli vojáci původně vyrazit do centra města, kvůli pozdnímu příjezdu to ale jejich velitel zrušil. Lidé se s nimi mohli setkat alespoň v kasárnách. „Zájem byl značný, odhadem tady bylo 2000 lidí,“ uvedla mluvčí pluku Vlastimila Cyprisová.

Harmonogram přejezdu amerického konvoje Českem:

30. března

  • Kolony vyrazily z kasáren ve Vyškově (09:30), Pardubicích (09:30) a Liberci (08:00) do Prahy.
  • Do kasáren v Ruzyni přijeli první vojáci kolem poledne.
  • Na 14:00 je ohlášena protestní akce u hlavní brány Ruzyňských kasáren.
  • Centrem Prahy projela „čtvrtá“ kolona, kterou bude tvořit 50 až 60 historických vozidel americké armády.

31. března

  • Technická přestávka na údržbu vozidel a odpočinek řidičů.
  • Setkání vojáků s veřejností v Ruzyni.
  • Někteří vojáci odjedou do Plzně, kde se v rámci připomínky 70. výročí konce druhé světové války pokloní památníku obětí z řad americké armády.
  • V Praze se uskuteční dva koncerty na podporu konvoje. Jeden bude od 16:00 před ruzyňskými kasárnami, druhý od 19:00 v podniku La Fabrika.

1. dubna

  • Konvoj vyrazí z Prahy po jedné trase směrem na Plzeň a dále přes hraniční přechod Rozvadov do Německa, a to ve třech kolonách, mezi nimiž bude hodinový interval.

Americký konvoj projel během své cesty z Pobaltí přes šest zemí střední a východní Evropy. V Pobaltí se americké jednotky a armádní technika účastnily cvičení v rámci operace Atlantic Resolve (Atlantické odhodlání), jejímž cílem bylo demonstrovat podporu spojeneckým zemím NATO v Evropě, které se cítí ohroženy současnou situací na Ukrajině.