Soud nad černými runami. Neonacistům z Wotan Jugend hrozí až deset let

Praha – Před soud míří pětice členů české buňky neonacistické skupiny Wotan Jugend. Podle obžaloby propagovali nacismus a podněcovali nenávist k vybraným skupinám lidí. Organizace má kořeny v Rusku a přímo se hlásí k nacionálnímu socialismu hitlerovské třetí říše. Policisté a státní zástupce shromažďovali důkazy dva roky.

Události: Členové skupiny Wotan Jugend míří před soud (zdroj: ČT24)

Skupina Wotan Jugend se hlásí ke kořenům německého nacismu a v Česku aktivně vystupovala proti přistěhovalcům, Židům nebo gayům a lesbám. „To jsou lidé, kteří by podle mého názoru asi měli být klidně zavření do koncentračních táborů,“ nechal se na adresu osob s homosexuální orientací před třemi lety slyšet Sergej Busygin, zakladatel české větve hnutí.

Za trestný čin podpory a propagace nacismu začala policie Busygina a další čtyři Čechy stíhat loni v květnu. „Dvěma z nich hrozí trest odnětí svobody v rozmezí tři až deset let a třem z nich hrozí trest jeden rok až pět let,“ informuje nyní mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 8 Petr Novák. Hlavní líčení začne nejpozději do dvou měsíců, bude předvoláno minimálně 25 svědků, proto se v tuto chvíli nedá odhadnout, jak dlouho soudní proces potrvá.

Zakladatel české buňky, ruský občan Busygin, je napojený na hudebníky ruské kapely Moloth. Právě ta stála u zrodu celého hnutí, přičemž sama k neonacismu inklinovala. Dvojí písmeno „O“ ve svém názvu kreslí jako dvě osmičky, čili známý kryptogram pozdravu Heil Hitler („H“ jako osmé písmeno abecedy).

Prostřednictvím hudby a příslušných propagačních předmětů hnutí také sympatie k nacistické ideologii šíří nejčastěji; dle policie získávalo v Česku finance na podporu a propagaci zejména prodejem oblečení, samolepek, CD a dalších předmětů s motivem hnutí, případně kapely Moloth, dále pak pořádáním koncertů, finančních sbírek nebo sportovních akcí pod záštitou hnutí.

Šipka ukazuje ke spiritualistickému nacismu

Výraz Wotan podle webu antifa.cz odkazuje ke starogermánské mytologii a jejímu ústřednímu bohu Odinovi. Právě tímto názvem byl bůh údajně nazýván v horním Německu. Druhá část Jugend pak naznačuje inspiraci nacistickým hnutím mládeže z dob třetí říše. Ve znaku má Wotan šipku - severskou runu Teiwaz, která bývá přezdívána runou života. Ve svém znaku ji používaly jednotky SS. Starogermánská mytologie totiž runu spojovala s bohem války Týrem.

Ruský rozměr se v hnutí Wotan Jugend promítá zejména prvky vyhroceného nacionalismu. Tu ruští neonacisté v praxi využívají k podpoře separatistických hnutí proti putinovské vládě, mj. proto, že k jejich spojencům patřily některé neonacistické organizace na Ukrajině.

„Vyjadřují se kriticky k situaci jak v Rusku, tak na Ukrajině a snaží se dokázat, že celá ukrajinská krize je vyvolána židovskými zájmy,“ dodává soudní znalec v oboru extremismu Petr Mareš. Kromě Česka a Ruska se skupina dostala i do dalších zemí. Jeden z jejích příznivců byl ve Velké Británii odsouzen na doživotí za vraždu a pokus o bombový útok na muslimskou mešitu.