Senátoři chtěli rokovat o americkém konvoji. Žádná debata ale nakonec nebyla

Praha - Někteří senátoři se dnes připravovali na horkou debatu o průjezdu amerických vojsk Českem. Vzápětí ale zjistili, že se žádná konat nebude, neboť o této záležitosti již včera rozhodl senátní bezpečnostní a zahraniční výbor. Konvoj pětistovky vojáků a 118 převážně kolových vozidel české hranice překročí přesně za deset dní, přípravy na jejich pobyt proto vrcholí u armády i na ministerstvu obrany. Svoláno už je také několik demonstrací.

Měl to být jeden z důležitých bodů dnešního jednání horní komory. Odpoledne však senátoři zjistili, že průjezdem amerických vojsk se vůbec zabývat nemají. „To rozhodnutí je na výboru. V případě, že by výbor dal nesouhlasné stanovisko, tak potom by plénum Senátu muselo rozhodnout, jestli souhlasí s rozhodnutím vlády či nikoliv,“ upřesnil postup senátního schvalování předseda bezpečnostního a zahraničního výboru František Bublan (ČSSD).

Výbor se však průjezdem amerických vojsk přes Českou republiku zabýval už včera. Zhruba po 45minutové debatě nakonec všichni senátoři souhlasili s jejich třídenním pobytem v tuzemsku. Někteří ale i přesto počítali s tím, že dnes na půdě horní komory vystoupí. Na ministra, který se měl jednání účastnit, měli nejrůznější dotazy.

  • Jaroslav Kubera (ODS), předseda senátorského klubu: „Jediný problém bude mít ministr dopravy, protože není úplně zřejmé, jak to bude s mýtným.“
  • Jaroslav Doubrava (S.cz), senátor: „Moje otázka zní, co tady dělají, proč tady jsou, proč si nejedou tou nejkratší cestou, proč ten konvoj nejede po železnici.“

Na resortu obrany se mezitím konala porada v čele s ministrem. Jejím hlavním bodem bylo definování úkolů, které armádu i úřad v následujících dnech čekají. „Už odešly dopisy všem dotčeným hejtmanům, kterých se to týká,“ uvedl ministr obrany Martin Stropnický (ANO). „Budeme se obracet i na primátory a starosty,“ dodal.

Konvoj bude v Česku mezi 29. březnem a 1. dubnem, přejíždí z Pobaltí do Německa. Jednotky a armádní technika se budou vracet ze cvičení v rámci operace Atlantic Resolve (Atlantické odhodlání). Jejím cílem je demonstrovat podporu spojeneckým zemím, které se cítí ohroženy ruskou agresí na Ukrajině, častějším zapojováním americké armády do manévrů NATO v Evropě. Konvoj se vydá z Estonska, Litvy a Polska a přes Lotyšsko a Česko dojede na armádní základnu v bavorském Vilsecku.

  • 516 amerických vojáků ve 118 vozidlech překročí polsko-české hranice v Harrachově, Náchodě a Bohumíně v neděli 29. března.
  • Konvoj obrněných transportérů Stryker, terénních vozů a vyprošťovacích kamionů pojede hlavně po dálnicích a za doprovodu vojenské policie.
  • Vojáci přespí první noc ve Vojenské akademii ve Vyškově, u chemiků v Liberci a u logistiků v Pardubicích.
  • V úterý se pak všechny kolony vydají do Prahy, kde budou Američané ubytováni v ruzyňských kasárnách.
  • Američané mají v Praze naplánovánu jednodenní přestávku, během níž bude čas na technickou údržbu vozidel, odpočinek jejich řidičů, ale i pietní vzpomínku.
  • Část vojáků se z Prahy vydá autobusem do Plzně, aby položili květiny k památníku nazvaném Díky, Ameriko! připomínajícímu konec druhé světové války a účast amerických vojsk na osvobození Plzně.
  • Ve středu 1. dubna pak kolona přes Plzeň a Rozvadov opustí Česko a zamíří k domovské posádce v německém Vilsecku.
Plán průjezdu vojsk NATO přes české území
Zdroj: ČT24/ČTK

Demonstraci chystá iniciativa Ne základnám i komunisté

Obrana už také komunikuje s ministerstvem vnitra, které by mělo mít v pohotovosti policisty pro případ, že by se podél tras konvoje konaly protesty. Demonstraci do horní poloviny Václavského náměstí už na sobotu 28. března svolala třeba iniciativa Ne základnám, která je známá kampaní proti stavbě amerického radaru v Brdech. Ve stejný den budou proti přejezdu před Velvyslanectvím USA protestovat také komunisté.

Práce nyní přibude i krajským vojenským ředitelstvím. „Tam by se ty informace měly sbíhat a tam by si pro ně i lidé případně mohli chodit, nebo si je vyžádat,“ upřesnil Stropnický. Detaily bude řešit také pracovní skupina. Náklady na průjezd amerických vojsk zatím armáda vyčíslit neumí, mají být ale minimální. Česko nabídne hlavně pohonné hmoty, ubytování a ve Vyškově i stravu pro vojáky. Vše ale nakonec zpětně zaplatí americká armáda.

  • Martin Stropnický (ANO), ministr obrany, v Událostech, komentářích: „Je to ukázka jednoty, je to ukázka připravenosti, je to ukázka připravenosti jít na pomoc v případě nutnosti jakékoli členské zemi.“