Klaus: Sobotka s Babišem se milují a navzájem se potřebují

Podle exprezidenta Václava Klause byl rok 2013 pro českou politickou scénu koncem polistopadového období. „Se vstupem pana Babiše nastala nová éra,“ varuje Klaus před nebezpečím spojení byznysu, politiky a médií. Vzájemnou kritiku předsedy ANO Andreje Babiše a premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) exprezident považuje jen za šikovnou kampaň a silná slova pro spolustraníky a voliče. „Je přeci jasné, že Sobotka s Babišem se milují a navzájem se potřebují. Je to rub a líc téže mince,“ myslí si Klaus.

„Sobotka a Babiš, to je dopočítávání do jedné. Oni se sešli a trefili tu pravou chvíli,“ doplnil Klaus, podle něhož je spojení těchto dvou politiků neštěstím pro Českou republiku. „Země se nedá řídit jako podnik,“ poukázal Klaus na to, že Česko není diktaturou a jako takové nemůže být řízeno jedním 'manažerem'. „Tato analogie je naprosto nevhodná a tudy cesta nevede,“ dodal Klaus.

„Kdybychom se ptali, co pan Babiš udělal pro lidi dobrého za dobu své činnosti v politice, tak bych si nic vymyslet neuměl, ani kdybyste mě mučila,“ dodal. „Podařila se takzvaná velká protikorupční revoluce, která samozřejmě nebyla o korupci, ale byla o tom, aby se dostala jiná garnitura politiků k moci. Páni Babišové a Okamurové jen používali slovíčka o korupci, aby se dostali k moci,“ poukázal Klaus na oblibu protestních hnutí mezi českými voliči.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Aby lidé vystřízlivěli, musí mít podle Klause jinou nabídku. „Myslím, že ta bezvýchodnost nebo nenadějnost vyplývá z toho, že nevidím politické síly, které by mohly začít organizovat změnu v naší zemi,“ upozornil Klaus na neexistenci silné pravice v České republice. „Strany, které jsou nyní u moci, žádný zájem na změně nemají,“ řekl Klaus.

Sám Václav Klaus se do politiky vrátit neplánuje, přestože ho k tomu údajně mnozí lidé vyzývají. „Došel jsem si k pumpě koupit noviny a paní prodavačka mi říká: Už se vraťte, už se to nedá vydržet. Už nemáte nárok, abyste nás v tom nechával,“ vypráví Klaus. „Bezprostředně o tom neuvažuji,“ řekl ke svému návratu exprezident.