Jurečka proti Bělobrádkovi nepůjde. Nechce lidovce štěpit

Praha - Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) nebude na nadcházejícím sjezdu lidovců kandidovat na funkci předsedy strany. Současný předseda Pavel Bělobrádek je tak v tuto chvíli jediný kandidát na šéfa strany, který se bude volit na květnovém sjezdu ve Zlíně. Jurečka to prohlásil v rozhovoru pro Mladou frontu DNES. Ucházet se chce o post prvního místopředsedy, který už teď ve straně zastává.

Marian Jurečka nechce křesťanské demokraty štěpit. „Jestliže má dnes KDU-ČSL oproti ostatním politickým stranám velkou exkluzivitu, spočívá v tom, že vedení je jednotné. Myslím, že byť každý můžeme mít nějaké výhrady vůči sobě či vůči okolí - nikdo nejsme dokonalý - tak nemám tak zásadní výhrady, abych přinesl nějaký úplně jiný způsob směřování KDU-ČSL,“ řekl Jurečka v rozhovoru pro Mladou frontu DNES.

„Jsme strana, která táhne za jeden provaz, ne že jeden člověk ostatní na provaze drží. To bychom si měli uchovat nadále. Jestliže spolupráce se osvědčila, tak nevidím důvod na tom něco zásadně měnit,“ dodal Jurečka. Rozhodl se prý po dlouhé úvaze. Právě o něm se spekulovalo jako o vážném protikandidátovi Pavla Bělobrádka.

Marian Jurečka: "Myslím, že se dobře doplňujeme. Pavel Bělobrádek je o malinko starší a vyváženější předseda strany, který si věci někdy více promyslí. A já si mohu dovolit luxus, že vyjádření dávám, jak si je v ten okamžik myslím, a jsem přímější."

Již v sobotu měl Jurečka své rozhodnutí sdělit na okresní konferenci na Přerovsku. O víkendu to Jurečka napsal na svém facebookovém profilu a ještě dnes o něm bude hovořit se stranickými kolegy, s nimiž se sejde během jednání předsednictva KDU-ČSL a posléze také v poslaneckém klubu.

V dnešním tiskovém prohlášení Jurečka zmínil, že jej někteří členové strany vyzývali, aby na předsedu lidovců kandidoval. „Poctivě jsem tuto variantu zvažoval, všechna její pro a proti. Zvažoval jsem případné dopady na rodinu, na moji práci ministra zemědělství a na fungování KDU-ČSL,“ podotkl. Nakonec se rozhodl opět kandidovat na post prvního místopředsedy. „Myslím, že jsem si hodně odpracoval, a nechť delegáti rozhodnou.“

Jurečka na FB ke kandidatuře na předsedu lidovců
Zdroj: ČT24/Facebook

Sjezd mají lidovci naplánovaný na květen do Zlína. Jurečka dnes zmínil některé adepty na řadové místopředsedy. „Lidí, kteří mohou teoreticky dělat velice dobře práci místopředsedů, je několik. Máme tedy novou generaci. Řekněme kolega poslanec (Ondřej) Benešík. Nebo z Brna máme mladého nadějného lidovce Petra Hladíka,“ uvedl Jurečka.

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL): „Zpráva, že pan kolega Jurečka nebude kandidovat na předsedu, pro mne není překvapením. Myslím, že v rámci KDU-ČSL je celkem jednoznačně jediným kandidátem pan předseda Bělobrádek. Kolega Jurečka bude kandidovat na prvního místopředsedu a předpokládám, že bude zvolen.“

Bělobrádek uvedl, že na rozdíl od šéfa a předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky nebude veřejně říkat, koho by si přál do stranického vedení. Nynější předsednictvo podle něho odvedlo dobrý výkon, obměna se ale čeká, protože někdo už ve funkci nebude chtít pokračovat. „Nicméně myslím si, že vítězná sestava se nemění,“ zdůraznil předseda lidovců.

Již v prosinci Bělobrádek řekl, že bude do čela strany kandidovat, ale pravděpodobně na dlouhou dobu naposledy. Nynější předseda KDU-ČSL je místopředsedou vlády pro vědu, výzkum a inovace. Za jeho vedení se KDU-ČSL dokázala v roce 2013 vrátit po několikaleté pauze do sněmovny, před delegáty sjezdu se může vykázat také dobrými výsledky lidovců v posledních evropských i komunálních a senátních volbách.