Na Golanské výšiny by na žádost OSN mohli zamířit tři čeští vojáci

OSN požádala českou armádu o obsazení tří pozic na velitelství mise na Golanských výšinách. Česko do mise, která působí na syrsko-izraelské hranici od roku 1974, nabízelo deset vojáků. Informovala o tom Mladá fronta Dnes.

„Na naši nabídku vyslat do mise UNDOF deset vojáků jsme z ústředí OSN dostali požadavek na tři konkrétní pozice. Odpověděli jsme nabídkou tří jmen, jedná se třeba o specialistu na informační technologie,“ řekl pro Mladou frontu Dnes náčelník generálního štábu Petr Pavel.

Česká strana nyní vyčkává na odpověď OSN, teprve potom vybraná trojice projde několikaměsíční přípravou, než odletí na Golany. „Všichni by pak sloužili na velitelství mise,“ dodal náčelník generálního štábu.

Mise pod záštitou OSN na Golanských výšinách monitoruje situaci na syrsko-izraelské hranici už od roku 1974. Obsazení mise se má nicméně do léta snížit z dřívějších 950 až na 500 vojáků. Velitelství se nachází na území kontrolovaném Izraelem. Hlouběji na izraelské území se posunulo po povstání v Sýrii proti režimu Bašára Asada v roce 2011, po němž na syrské straně došlo na únosy příslušníků mise. Z mise se kvůli eskalaci konfliktu v Sýrii stáhly některé státy jako Rakousko, Chorvatsko, Japonsko a Kanada. Organizace spojených národů proto požádala další státy o vyslání svých pozorovatelů.

Loni na podzim se mluvilo až o 150 vojácích s 12 pandury, kteří mohli doplnit misi OSN na Golanských výšinách. Počítal s tím plán generálního štábu na zahraniční mise pro následující dva roky. Zapojení českých jednotek v misi na Golanech podpořil i prezident Miloš Zeman. Česká armáda by tak měla podle představy českého prezidenta pomoct „tradičnímu spojenci“ Izraeli a bojovat proti islámským radikálům. Petr Pavel ale deníku řekl, že není smyslem mise chránit Izrael před případnými útoky islamistů.