Kobra už zabránila únikům za 2,1 miliardy a obvinila 82 lidí

Speciální útvar Kobra stihl za devět měsíců fungování zabránit daňovým únikům za více než dvě miliardy korun. Za devět měsíců Kobra zakročila jednadvacetkrát, obviněno bylo díky její činnosti 82 osob. Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) by se měla Kobra složená z policistů, celníků a specialistů finanční správy rozšířit i do krajů, aby pokryla celé Česko.

Speciální jednotka pro boj proti daňovým únikům funguje od poloviny loňského června. Její činnost dnes s Chovancem vyhodnotil i policejní prezident Tomáš Tuhý, premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nebo ministr financí Andrej Babiš (ANO). Všichni se shodli na tom, že jde o dobře fungující projekt.

„Nabouráváme se do dlouhodobě budovaných podvodných systémů v daňových podvodech. Jsme na počátku cesty,“ uvedl Babiš. Stát podle něj na základě statistik EU přichází o 22 procent nezaplacené DPH, což bylo v roce 2012 asi 3,2 miliardy eur (přibližně 88 miliard korun). Částka 2,1 miliardy korun, kterou Kobra zachránila, jsou podle generálního ředitele Finanční správy Martina Janečka „reálné“ peníze, které se podařilo pro stát zachránit.

Tým Kobra zatím chválí také opozice. „Začátek práce ukazuje na to, že rozhodnutí spolupráce mezi ministerstvy je efektivní. Jaký bude výsledek, uvidíme nejdřív za rok,“ uvedl Miroslav Filip (KSČM). „Je důležité nejenom kolik bylo obviněných, ale pak dostat zpětnou zprávu, že ti lidé byli i odsouzeni,“ dodal Zbyněk Stanjura (ODS).

Kobra má nyní asi 60 lidí, podle Tuhého by se měl v budoucnu tým posílit zhruba o dalších 150. Ti by měli k policii přijít v příštích čtyřech letech, kdy sbor plánuje nabrat celkově 4000 nových členů. „Dohodli jsme se na tom, že vytvoříme podmínky, aby Kobra plnohodnotně fungovala ve všech krajských útvarech policie,“ řekl po schůzce Tuhý. Nový společný útvar podle Chovance nepotřebuje.

„Nosičem daňového úniku může být cokoliv, to znamená, pokud se rozhodne skupina daňových podvodníků obchodovat s maceškami, budou dělat daňové úniky na této komoditě. Ale nejvíce se setkáváme s daňovými úniky v oblasti elektroniky, pak jsou to zemědělské, potravinářské komodity, případně kovy,“ říká Jiří Žežulka, vedoucí oddělení daňových úniků z Generálního finančního ředitelství.

Zástupci Kobry dosud informovali o případech, které se týkaly fiktivních obchodů s reklamou, pohonnými hmotami, textilem, stroji, stavebními pracemi, ale také třeba s toaletním papírem, cigaretami nebo tabákem. Inspirací pro vznik speciálního útvaru bylo Slovensko, kde pracuje tým se stejným názvem od roku 2012. „Konstatovali jsme, že na Slovensku mají velký náskok,“ podotkl Sobotka.

Zásahy Kobry