Psycholog: Nesmíme teď ukazovat na každého podivína

Praha – Tragédie v Uherském Brodě v těchto dnech možná vyburcuje lidi k tomu, aby si více všímali svého okolí. Ovšem může to být i nebezpečné a snadno zneužitelné. „Brát jenom někoho za podivína je zneužitelné, protože každý v druhém může podivína vidět,“ myslí si psychiatr Zdeněk Bašný.

„Kolik lidí v populaci jsou podivíni, chovají se jinak, mají různé výroky? Kolik lidí bychom vlastně museli dát do nějaké detence? Já si myslím, že to je neřešitelný problém,“ vysvětlil v ČT psychiatr.

Podle Bašného jsou psychicky narušení lidé obtížně zachytitelní a otázky, jakým způsobem monitorovat společnost i v této oblasti, jsou velmi citlivé. „Pravdou je, že dneska je společnost více zaměřená na ochranu osobní svobody, ochrany práv. A problém je, že někteří lidé, o nichž víme, že jsou problémoví, že do určité míry již ohrožují i sebe, ale nenaplňují podmínku bezprostředního ohrožení sebe nebo svého okolí, jsou na svobodě,“ dodává psychiatr. 

psychiatr Zdeněk Bašný

„Myslím si, že brát někoho za podivína je zneužitelné, protože každý v druhém může vidět podivína, může mu být nesympatický a může ho tak označit. To znamená, že by mělo existovat daleko více parametrů pro jeho potenciální nebezpečnost. A potom je ještě složitější otázka, že on (pachatel z Uherského Brodu) nepochybně prošel lékařským vyšetřením, protože podle informací měl platný zbrojní průkaz, který se obnovuje každých pět let.“

Prvotním úmyslem, se kterým vrah do restaurace šel, bylo spáchat sebevraždu, domnívá se Karel Netík z Institutu forenzní psychologie. „A to způsobem, kterým za sebou - jak se říká - bouchne dveřmi. To znamená způsobem, který vyvolá rozruch,“ upřesňuje.

K vytvoření profilu pachatele je podle něj důležité svědectví jeho okolí – příbuzných a blízkých známých. „Pokud tedy nežil v sociální izolaci… Důležité jsou také jeho výtvory – stěžovací dopisy a podobně,“ doplňuje.

Netík: Šlo o atypickou masovou vraždu

Útočník velmi pravděpodobně došel k závěru, že jeho život nestojí za to žít, a tento motiv překryla nenávist vůči lidem. „Je to trochu atypická masová vražda. Většina masových vražd ve světě je páchána vůči lidem z nějakého okruhu osob blízkých pachateli – tj. profesního, rodinného apod. Kdežto tyto víceméně náhodné útoky v restauraci na cizí lidi nebývají tak obvyklé,“ dodává Netík.

Už jenom z toho, že pachatel střílel oběti do hlavy, podle něj vyplývá, že nebyl příliš emočně rozrušený: „To znamená, že nebyl v afektu a že jeho rozhodnutí nějaký čas zrálo. “Cíl si podobný útočník vybírá víceméně náhodně, v závislosti na příležitosti," míní Netík.

Média a informace o vraždách a útocích

Navíc někteří odborníci varují před přílišnou medializací, která může být pro další potenciální případy nebezpečná. „Dává příklad pro osoby různě frustrované,“ varuje Bašný, podle kterého pak tito lidé vidí návodné řešení svých problémů, jež mohou podobným způsobem vykřičet do světa. Naopak vybízí k střídmějšímu rozsahu informací v médiích.

V restauraci Družba v Uherském Brodě došlo v úterý k tragické události, když 63letý muž zabil osm lidí, jednu ženu vážně zranil a potom se sám zastřelil. Šlo o místního občana, který mohl být duševně nemocný.